Снимка: БТА

Съюзът на демократичните сили подкрепя идеите за нова Конституция, съобщиха лидерите на партиите, които се обединиха под емблематичното име Съюз на демократичните сили - Емил Кабаиванов (СДС), Петя Ставрева (Обединени земеделци), Захари Петров (РДПБ), Йордан Нихризов (БСДП) и Димитър Карбов (сдружение
"Патриот").

Кабаиванов съобщи, че те настояват всички парламентарни групи да декларират отказ от приемане на мандат за съставяне на правителство в рамките на 41-то Народно събрание, защото парламентът има много малко обществено доверие като институция.

В останалото време, в което този парламент ще работи, той трябва да реши въпроса, произтичащ от референдума за "Белене"; да приеме промени в Закона за енергетиката; да върне преференциите при гласуване в Изборния кодекс, добави Кабаиванов.

Служебното правителство трябва да определи нов състав на ДКЕВР, смятат още от новата коалиция. Освен това от служебното правителство, от следващия парламент и от правителството, което той трябва да състави, очакваме да бъдат изкарани на светло всички договори, които са сключвани в областта на енергетиката, посочи Кабаиванов.

Животът на следващото 42-ро Народно събрание трябва да бъде кратък, то има две основни задачи - да излъчи стабилно правителство, което да продължи започнатото от служебното правителство, както и да проведе обществения дебат как трябва да променим нашата държава, добави Кабаиванов.

Според него не е възможно в рамките на този парламент да се гледат различни варианти за нова Конституция или да се свиква ВНС. Това трябва да стане през 42-то Обикновено народно събрание, каза лидерът на СДС. По думите му дебатът по темата трябва да продължи около година.

В отговор на репортерски въпрос Кабаиванов каза, че конституционните промени трябва да засегнат функционирането на държавните институции, нивата на местното самоуправление, структурата на парламента, функционирането на съдебната система.

Петя Ставрева заяви, че ще създадат обществен съвет към техните партии, който да излъчи гражданска квота в листите за следващите парламентарни избори.

Настояваме служебното правителство да създаде публичен регистър на неправителствените организации, които са част от консултативни органи на държавни институции, и които работят със средства от националния и европейския бюджет.

Емил Кабаиванов заяви, че продължават разговорите и с други политически формации за разширяване на Съюза на демократичните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase