Яне Янев. Снимка: БТА

Никога не бих станал служебен премиер на Росен Плевнелиев, защото смятам, че неговите действия са остро неадекватни, заяви лидерът на РЗС Яне Янев в парламента.

Според него Плевнелиев е функция на силата на Борисов и ГЕРБ и е влязъл в президентството благодарение на премиера в оставка.

Не може Росен Плевнелиев да се прави, че е паднал от космоса в президентството, отсече още лидерът на РЗС.

Днес сутринта РЗС внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за свикване на референдум с въпрос ”Желаете ли свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституцията”. Янев настоя референдумът да се проведе на датата на предсрочните парламентарни избори.

Той обясни, че РЗС вече има готов проект за нова Конституция. По думите на Янев идеята на партията е България да стане френски тип президентска република със 100 депутати.

По негови думи промяна и кърпежи на Конституцията няма да решат нито един от въпросите, поставени от протестиращите. Той за пореден път обясни, че РЗС от създаването си се бори за нова Конституция.

По негови думи референдумът е смъртоносно хапче за досегашните партии на статуквото. Тази Конституция, когато беше правена, лицето на авторите беше обърнато към бившия СССР, отсече Янев. Според него сегашната Конституция не може да бъде поправяна, а има нужда от нова.

РЗС е суверенна партия и не считаме за необходимо да съгласуваме този проект с която и да било партия, заяви още Янев.

Още по темата
 Тези с два пръста чело ли могат да променят Конституцията, попита риторично той. Коментарът му дойде по повод исканията на определени представители на протестиращите да се изготви нов основен закон.

РЗС работи от години с най-добрите юристи, за да подготви промяната, заяви още Янев.

Ако не бъде подкрепено това наше решение в пленарна зала, не виждаме причина да вкарваме до болка омръзнали персони в нашата парламентарна група, обясни още лидерът на РЗС по повод на слуховете, че готви да възстанови парламентарната си група.

В следващия кабинет ще подкрепим само дясно, консервативно правителство, декларира още Янев. РЗС е в бойна готовност и заедно с Марешки ще вкара в следващия парламент 20-25 народни представители, убеден е лидерът на партията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase