Лидерът на РЗС Яне Янев. Снимка: БТА

ГЕРБ и РЗС ще имат общо 125 депутати в следващия парламент, изчисли лидерът на РЗС Яне Янев. Според него партията му е единствената, която разполага с точни социологически проучвания, а електоралната подкрепа на партията му се движи между 5.8-6.4%.

Според Янев РЗС ще е единствената пречка „Станишев,  Доган и Пръмова“ да не вземат властта в следващото НС. По социологическите данни на Яне Янев през последните дни партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ срива драстично подкрепата си и вече разполага само 3.8% доверие.

„РЗС има събраните необходими подписи, за да възстанови своята парламентарна група“, обяви Янев. Той обаче отказа да назове имената на покаялите се народни представители, които решили да се завърнат в неговите редици.

„Предвид ситуацията обаче не считаме, че това е много важно решение“, заяви Янев. Той обясни, че дали РЗС ще входира документите за възстановяване на ПГ в деловодството на НС в зависимост от това дали всички парламентарни групи ще се обединят около неговите мерки за излизане от политическата криза.

Янев поиска НС да отдели един пленарен ден на решението за свикване на референдум с въпрос: „Искате ли да се свика ВНС с цел приемане на нова Конституция“. Лидерът на РЗС отново повтори тезата си, че да се направи „рестарт“ на цялата политическа система.

Още по темата
През 2010 година Янев внесе в деловодството на парламента подписка с искане за референдум за промяна в Конституцията. По думите на лидера на РЗС в тази подписка има 389 705 легитимни подписа, установени от ГРАО, което позволява на НС да задвижи процедурата.

„Президентът се играе с огъня, като отхвърли тезата за нова Конституция. Г-н президент, алармираме да стоите на пиедестала на властта, която ви е отредил суверена“, заяви Янев.

Според него новата Конституция и промяната на целия политически модел е единственият начин да се промени сбъркания модел на цялата власт в държавата.

„Преходът е окончателно провален и трябва да му се сложи край“, обобщи политическата обстановка в страната лидерът на РЗС. По негови думи над 50% от българското общество е солидарно с тезата на РЗС за нова Конституция.

Янев категорично отхвърли появилите се твърдения, че се готви за служебен премиер, но не отхвърли възможността да даде мандата си за създаване на ново правителство, в което няма да участват членове на РЗС и което да подготви действията за съставянето на нова Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase