Цветан Цветанов. Снимка: БТА

България е постъпила правилно, обявявайки, че има "обосновано предположение" за връзка на Хизбула с атентата в Бургас, е убеден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В интервю за в. „Труд“ Цветанов казва: „Съдейки от международните реакции - на САЩ, на Холандия, на Израел, на английския премиер Дейвид Камерън, на немския канцлер Ангела Меркел, на шефа на парламентарната група на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол, сме още по-уверени, че постъпихме правилно, като обявихме междинните резултати. Г-н Дол дори се възмути, че лицето и позицията на лидера на ПЕС Сергей Станишев е на сайта "Хизбула", каза Цветанов.

Ливанската групировка отхвърли твърденията, че е свързана с атентата в Бургас, но това по никакъв начин няма да промени позицията на България. "Тук изрично ще подчертая, че разчитаме на ливанското правителство за сътрудничество и съдействие в продължаващото разследване. Осланяме се на традиционно добрите отношения между България и Ливан, знаете колко много смесени бракове има, колко много ливанци са завършили висшето си образование у нас", аргументира се Цветанов.

По повод борбата с организираната престъпност у нас министърът заявява: "Стараем се и работим мутрите да наведат глава, а не да вдигат гребен. Нямаме този интензитет на извършени престъпления, които бяха ежедневие по времето, когато Димо Гяуров бе част от управлението - 1997-2001 г. Няма ги и тези близки контакти, каквито имаше между тогавашните управляващи с лица от престъпния свят като Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Косьо Самоковеца, който дори бе създаден при управлението на Иван Костов и Димо Гяуров. Няма и примери за връзки с ресторантьори като Славчо Христов, който днес е един от най-големите собственици на Българското Черноморие.  Иван Костов, а по-късно и Сергей Станишев показаха как държавата може да покровителства организираната престъпност и как тя се разви при тяхното управление."

Още по темата

Запитан дали една показна стрелба като тази срещу Златко Баретата не е гавра с всички тези постижения, Цветанов посочва: „Разбира се, че подобни остатъци от миналото - лицата на прехода, винаги могат да провокират саморазправа, и то именно на публични места, за да всеят страх и недоверие в обществото. Но полагаме максимални усилия те да бъдат колкото се може по-малко на брой и да ги неутрализираме“.

Цветанов коментира и делото "Буда" за Бойко Борисов. Той посочва, че „няма нищо вярно и ново в тези публикации, те периодично се изваждат и размахват пред обществеността особено преди избори. Видяхме ги за първи път 2005 г., когато премиерът отиваше на балотаж за кмет на София. Тогава много софиянци получиха тези пасквили на личните си електронни пощи. През 2007 г. преди изборите отново бяха извадени, както и през 2009 г. После през 2011 г. отново се подхвърли за Буда, но темата замря, защото тези, които говорят, знаят, че няма нищо вярно. Приемаме, че през 2001 - 2005 г. премиерът е главен секретар на МВР. След излизането му от министерството от 2005 до 2009 г., опозицията е разполагала с достатъчно време и ресурс, ако действително е имало данни, да разследва, да проверява. А не днес да се упражняват в предизборно говорене. Но такива документи, справки или данни просто не е имало. Тяхното поведение за мен е просто политическо безсилие. Затова използват най-близкия им прийом - личната конфронтация и фабрикуване на компромати“, е категоричен Цветанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase