Бойко Борисов пристига на Европейския съвет в Брюксел. Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов нарече оповестяването на новите документи по делото "Буда" "целенасочена кампания" и "последно издихание на мафията, организираната престъпност и техните политически покровители".

Не знам за такива документи, не чета и не се интересувам, каза Борисов. Явно е, че това е целенасочена кампания, както и че са чакали човекът, който е забъркал цялата каша, да умре преди месец. Сега сме 2013 година, те говорят за 1996 година. БСП и ДПС са били толкова пъти на власт. Ако са знаели, тези хора са били живи, защо не са го казали, допълни Борисов.

Още по темата

Най-големите доказани полицейски служби в света не само са ме награждавали с ордени и медали, а в последните дни дори всички аплодират действията на службите, които реално ръководя или съм ръководил преди пет години, посочи премиерът. Във всичко, което се тиражира, ако имаше 0,00001 процент истина, отдавна да са ме размазали при тази ярост, с която виждате какви комбинации непрекъснато използват. Чакаха Спас Спасов да умре, за да може да няма виновен. Какви ги е забъркал (Спасов – покоен служител на ЦСБОП - бел. ред.) , ще си отнесе тайните в гроба, коментира Борисов.

По думите му във вестниците преди години охранителната фирма ИПОН, ръководена от него, е била определяна като "втората НСО", тъй като е пазела политически фигури като Генадий Зюганов, Николай Рижков, Тодор Живков по митингите му в страната, след това и Симеон Сакскобургготски. Представяте ли си какъв скандал щеше да е в момента и как щяха да се обясняват и сини, и червени, ако в единия случай са наблюдавали политически своите опоненти, а сега се крият под глупостите си, които са сътворили тогава. Нито една от тези информации нито е доказана, нито е вярна, заяви Борисов.

Завършваме мандата си, от Лондон до Белия дом, от Париж до Брюксел, навсякъде хората са ни оценили, просто това е последното издихание на мафията и на организираната престъпност, и на техните политически покровители, коментира министър-председателят по повод въпросните публикации.

При пристигането си за Европейския съвет в Брюксел Борисов заяви, че не се предвиждат обсъждания по темата за атентата в Бургас и участието на Хизбула, но ако му бъде поискана информация, е готов да я даде на колегите си.

Това е наше вътрешно разследване, уточни Борисов пред български журналисти в Брюксел. Трябваше да се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност, добави премиерът. Разчитаме много на ливанското правителство, на Канада, на Австралия и на всички, през чиито територии въпросните лица са преминали или стояли, допълни той, цитиран от БТА.

За тримата уличени извършители премиерът отбеляза, че са доказано свързани помежду си. Брънката, която липсваше, бе третият човек. ДНК на един от извършителите ми даде основание да позволя вече със степен на вероятност да се съобщи информацията, очаквана с месеци, заяви Борисов.

Както в Белия дом пред американския президент, така и в Лондон, в присъствието на премиера Дейвид Камерън, съм казал, че докато няма доказателства, които по добър начин да показват цялата схема на движение, не бих дори коментирал, уточни министър-председателят.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев подкрепи вътрешния министър Цветан Цветанов, който след Консултативния съвет по национална сигурност обяви, че двама от терористите от атентата в Бургас са свързани с военното крило на Хизбула. В медиите се появи информация, че държавният глава не споделял позицията на МВР шефа. „Министърът на вътрешните работи имаше разрешението от главния прокурор да посочи фактите и доказателствата от разследването на атентата в Бургас“, отсече днес Плевнелиев.

Вчера пък главният прокурор Сотир Цацаров коментира по повод заявеното от Цветанов, че „прокуратурата не може да се използва за вземане на едно или друго политическо решение при тази ситуация и не може да е основа или оправдание за едно или друго политическо решение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase