Борисов не бил информатор, твърди МВР. Снимка: архив, Булфото

Няма документи, които да показват, че премиерът Бойко Борисов е сътрудничил на ЦСБОП като информатор. Това става ясно от официално съобщение на МВР, в което обаче никъде не се посочва името на министър-председателя.

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“, се посочва в съобщението.

В ГДБОП е била създадена специално комисия, която разгледала материалите по повод медийни публикации "относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП".

Вчера сайтът „Биволъ“ публикува анонимен документ с неясен източник, според който премиерът Бойко Борисов е вербуван за информатор през 1996 г. от ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност) под кодовото име "Буда" заради връзките му с оперативно интересни лица.

„Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация“, посочват от МВР.

Още по темата
Липсвали документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка (бел. ред. Бойко Борисов) като информатор.

Комисията е декласифицирала документите,  тъй като са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, уточняват от МВР.

По-рано днес пред в. „Преса“ премиерът категорично заяви, че „това е пълна глупост“.

По думите на Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо". "Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", смята премиерът.

Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ /предложението/, защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов. Той категорично отрича да е подписвал някакъв документ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase