Мария Капон. Снимка: БТА

Няма да пеем в хора на всички, които днес са победители в този референдум, коментира Мария Капон, председател на инициативния комитет "БеляНе" и лидер на Единната народна партия.

Много малко бяха тези, които се интересуваха от развитието на ядрената енергетика, категорична е тя. Видяхме че вотът е политически. Чухме от БСП, които са големият губещ, че реално са искали вот на недоверие към кабинета и премиера, каза още лидерката на ЕНП.

Според Капон едва е достигнат броят на подписалите се в подписката за допитването. "Те се възползваха от мизерията на хората, за да направят политическа агитация" смята тя. Истинска информационна кампания са направили инициативният комитет "БеляНе" и комитетът, оглавяван от депутата от ДСБ Иван Иванов. Според нея резултатът показва, че са успели да убедят хората, че е безсмислено да се строи АЕЦ "Белене".

Ясна е разделителната линия, паднаха маските и на тези,  които се скриха и бойкотираха допитването, защото огромният брой негласуващи днес е заради организираната кампания да бъде саботиран първият демократичен референдум, отбеляза още Мария Капон.

Тя очаква още следващата седмица управляващите да внесат за разглеждане в Народното събрание въпроса за референдума, каквато е процедурата, и той да бъде отхвърлен завинаги в миналото.

Една част от гражданите напълно са се объркали кого да слушат, те са получили политизиран дебат, каза Мария Капон и припомни промяната в позицията на ГЕРБ. Хората видяха и измамата и осъзнаха, че БСП иска да прибере целия актив, смята тя.

Капон декларира, че ЕНП - партията, която тя оглавява, ще продължи да се бори и да информира гражданите по темата. Ако България може да си позволи да инвестира в санирането на  жилищата, така ще намали потреблението и сметките за тока, а ако има нужда - да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но с най-модерна технология, предлага Капон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase