Волен Сидеров. Снимка: БТА

Партия „Атака“ настоява енергийният регулатор да прекрати лицензиите на трите електроразпределителни дружества.

Според лидера й Волен Сидеров, ако председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не го направи, ще остави впечатление в обществото, че взема рушвети от същите тези компании.

Сидеров смята, че прокуратурата трябва да се сезира, защото има установени нарушения на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН в одитния доклад на ДКЕВР, но не са предприети никакви действия.

Най-големите от тях са в частта от договорите им, която не им дава право да прехвърлят дейности на други компании, а всички те са сключили договори за възлагане на трети лица на услугите счетоводство, финанси, логистика и други.

ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН имат чисти приходи близо 5 милиарда лева годишно. Чрез този аутсорсинг, който правят, те изнасят тези чисти печалби от България, заяви Сидеров.

В началото на мандата на ГЕРБ Борисов установи тези нарушения и каза, че тези дружества ограбват страната ни, но не развали договорите с тях. Премиерът не намери смелост, въпреки че страната ни има пълното основание за това. Дори и да ни съдят, те ще загубят, защото са установени редица нарушения. С това си бездействие правителството на ГЕРБ доказва, че поддържа престъпни схеми, коментира той.

"Атака" ще внесе сигнал в Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за неизпълнение и нарушение на издадените лицензии от трите дружества.  Сидеров посочи, че те са повишили цената на тока между 150 и 170 процента в периода 2001-2012 година, а качеството на услугите им става все по-лошо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase