Снимка: архив, БТА

Рязкото увеличение на премиерската заплата на 8 хил. лева се отлага за по-добри времена, съобщи пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.  На идеята се възпротивил премиерът Бойко Борисов. 

Дянков беше категоричен, че законопроектът за заплатите на високите постове няма да влезе в този мандат.

„Законопроектът е готов още от април миналата година, отлежава и както върви, ще отлежава до следващ мандат. Няма да влиза в парламента в рамките на този ни мандат“, отсече финансовият министър. 

Промените предвиждаха месечната заплата на премиера, президента и председателя на парламента да стане 8000 лв. Вицепрезидентът и на вицепремиерите да получават между 5000 и 6000 лева, а министри, кметове и областни управители да взимат месечно по 4000 лв.  В момента Бойко Борисов получава 3403 лева.

Още по темата
„Съзнаваме, дори аз съзнавам, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници. И следователно ще изчакаме по-добри времена“, мотивира се още Симеон Дянков.

Той призна, че още през април-май месец, когато екип на финансовото ведомство изготвил законопроекта, премиерът поискал да се изчака с думите: „Да изчакаме да вдигнем всички останали доходи, тогава да вдигаме доходите в държавната администрация“.

Финансовият министър посочи, че проблемът е стар. По думите му при сегашните заплати неговите заместник-министри взимат по-ниски заплати от директорите на дирекции, които са им подчинени.

„В миналото, при Станишев, той е решен по един много нечестен начин, който е, че членовете на политическите кабинети са заели постове в Управителните съвети на държавните дружества и също са получавали една част от тях. Става въпрос за заместник-министри, парламентарни секретари, шефове на политически кабинети“, каза още Дянков.

Той припомни, че законопроектът, предвиждащ увеличение на заплатите на заемащите висши постове в държавата,  е третият от административната реформа.

„В началото на миналата година направихме нов закон за държавната администрация, след това направихме закон за държавния служител и това беше третата стъпка, третият закон за политическите кабинети в министерствата, за областните управи, за кметствата“, припомни финансовият министър. 

Идеята била решението за новите заплати да бъде приета на последното заседание на кабинета „Борисов“  - преди изтичането на мандата им.

"Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент", обясни Симеон Дянков.

Той обяви още, че не е склонен да се съгласи за семейно подоходно облагане. По думите му това е грешна политика.

„Не става въпрос за пари – решението за второ и трето дете в нито една държава не е свързано с това колко пари директно получаваш за това дете“, обясни още Дянков. Решението за повече деца е свързано с това колко лесно е да бъде издържано семейството и по тази причина започваме с детските градини, а после ще бъдат изграждани и нови училища, коментира финансовият министър.

Решението за раждане на деца е емоционално и не зависи от средствата, плащани конкретно за децата, смята Дянков. За него решението на демографския проблем в България са социалните облекчения за семействата, а именно достъп до образование, медицински грижи и т.н.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase