Снимка: МС

Колкото повече пътувам и опознавам Балканите, толкова повече си мисля дали умишлено не сме държани в миналото без инфраструктура.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Тирана на срещата на бизнеса между Албания и България, цитиран от „Фокус”. По думите му не е нормално между столиците на нашите държави да се пътува над десет часа, пътищата да са в безобразно състояние.

В България никой не вярваше, че ще построим магистрали.  Десетилетия наред само се е говорило, че ще се построят, но в общи линии имаше само двулентови пътища, каза още премиерът.

Още по темата
"Завършихме магистрала „Люлин”, в пълни обеми строим „Тракия”, „Марица” и „Струма” и две отсечки на „Хемус”. Както днес колегата Сали Бериша каза, особено „Марица” и „Струма” са изключително важни и за Албания. Те са естествените системи, които в най-скоро време, аз съм убеден, било чрез предприсъединителните фондове, било  ставайки членове на ЕС, между България, Македония и Албания Коридор № 8 ще стане", каза Борисов.

Европейската комисия кофинансира 80% от нашите проекти, в пълния си обем завършихме столичното метро, над 40 километра тунели, южната дъга, естакадите на „Меден рудник”, скоростна жп линия за Свиленград, където влаковете развиват до 180 км, а ако имаме необходимите локомотиви – до 200 км, похвали се още Борисов.

С пречиствателни станции - големите ни реки са сто процента пречистени и извън територията на България излизат чисти, което е изключително важно за туризма на всички балкански държави, допълни той.

Албания решително инвестира за подобряване на пътната инфраструктура, която трябва да стане модерна. Изграждаме най-трудния участък от Коридор № 8, каза премиерът на Албания Сали Бериша. Той увери, че албанското правителство и институциите на албанската държава ще направят всичко възможно българските проекти да имат успех в Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase