Руският иск за 1 млрд. евро може да доведе до фалит на НЕК. Снимка: архив, Булфото
fallback

Съдебното дело с Русия по проекта за АЕЦ „Белене“ може да доведе до фалит на Националната електрическа компания /НЕК/, а българското правителство е знаело от по-рано за възможното възникване на подобни проблеми. Това заяви за РИА Новости източник от атомния отрасъл на Русия.

Ако НЕК не спечели делото и не може да плати задълженията си, Росатом е готов да приеме нейни активи като заплащане, пише още руската агенция.

Атомстройекспорт, която е дъщерна компания на Росатом, съобщи на 11 септември, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

Oще по темата

„Размерът на иска е толкова голям, аргументацията на Русия е толкова сериозна, че в крайна сметка съдебното дело може да доведе до фалит на НЕК. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление за българската страна той е възможен. Ако НЕК изгуби делото и не е в състояние да плати, Росатом може да приеме като заплащане от българската страна активи на НЕК“, каза източникът.

Той отбеляза, че „българското правителство е знаело от по-рано за възможно подобно драматично развитие на събитията около съдебния иск и е можело да избегне това“.

По думите на източника последните изявления на българската страна показват, че България реагира „преди всичко на публикации в пресата, а не на реалната ситуация“.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта АЕЦ „Белене“. Този иск беше първият в отношенията между двете страни. Тогава представител на Атомстройекспорт обясни за РИА Новости, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи. По думите му Атомстройекспорт е изпълнил определи дейности по изграждането на АЕЦ-а, привличайки кредитни ресурси по молба на българската страна.

След това българската страна съобщи за намеренията си да внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт, без да уточни в какво се състоят претенциите.  В началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него, пише РИА Новости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

214

Анонимен

преди 12 години

Руснаците са били против България да работи сама за своето освобождение, искали са да ни освободят, та после да ни яздят 2-300 години. По същата причина са били и против Съединението. Дано не върнат оня кон пред Народното събрание, да се откачим веднъж завинаги от тия диваци.

213

Анонимен

преди 12 години

До Анонимен Истинският предател на Васил Левски е посланника на САЩ в Турция, който с помоща на ЦРУ е разкрил местоположението на Апостола и дори американските спецчасти са го задържали до идването на турските заптиета. Абе хора вие акъл имате ли бе?!?

212

Анонимен

преди 12 години

Истинския предател на Васил Левски е граф Игнатиев, който като посланник на Русия в Турция по това време, предал информация на турските власти за Великия Български революционер чиито паметни думи звучат и днес:"КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ"

fallback