Борисов и Атанасова са обсъдили дарението. Снимка: БТА

Анонимен дарител иска да помогне за построяването на детска онкологична и хематологична болница на територията на болница “Лозенец“.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда. На него министър-председателят Бойко Борисов и здравният министър Десислава Атанасова обсъждат доклад за определяне на екип за преговори с фондация „Лия”, която иска да дари парите за изграждането на болницата.

От думите на Борисов става ясно, че зад дарението стои “един човек, на който дъщеря му се разболява от рак, кара я по Гърция, по Америка, харчи милиони за нейното лечение“.

“Той явно е състоятелен човек“, заключава премиерът.

По негови думи дарителят иска да остане анонимен, “не желае да говори, не желае, както се казва, да му се споменава името“.

Борисов обяснява, че дъщерята на въпросния мъж е починала и умирайки, казва, че иска баща й да “направи така, че другите деца да не умират“. Сега той е готов да предостави четири-пет милиона, а единствената му претенция е детската болница да бъде кръстена на името на починалата му дъщеря.

Борисов допълва още, че с гласуването на въпроса от правителството дават право  да се подготвят документите за това дарение и съответно поемат ангажимент клиниката на това място да носи името на детето.

По думите на Борисов по този начин страната ни ще изгради модерна детска болница по онкология и хематология, където ще могат да се канят най-добрите специалисти. Според премиера по този начин ще се спестят средства и няма “да даваме тези огромни пари по милион да стигат“ за лечение в чужбина.

На правителственото заседание Борисов и Атанасова обсъждат и как да не бъде облагано с данък въпросното дарение. По думите на Борисов това няма как да стане, но “ще потърсим варианти да се компенсира в такъв размер“.
 

Коментари Напиши коментар

172

eDesign

преди 9 години

Събитието беше съпроводено с откриване и на изложба от рисунки, направени с помощта на природни материали, на тема опазване на околната среда.

171

Лицемери 2012

преди 9 години

Столична община има специална програма за четене и използваме всеки удобен случай, за да може да насърчим четенето, като дарим най-хубавия подарък - по една книга, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя допълни още, че подаряването на книгата за Мистър Фини е ангажимент, който тя е поела пред нейно кралско Височество Лаурентин, холандската принцеса, която пише книжки.

170

Лицемери 2012

преди 9 години

Децата от Детски център SMART получиха днес на специално събитие в Столична община по две книги със съдействието на фондацията Credo Bonum - Карнавал в гората от Леда Милева и Мистър Фини и светът надолу с главата на холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. На събитието присъстваха Цветелина Бориславова, Йорданка Фандъкова и самата Леда Милева.