Христина Христова. Снимка: архив, Булфото

НДСВ очаква правителствена криза и предсрочни парламентарни избори заради доклада на ЕК, заяви лидерът на партията Христина Христова.

По думите й това правителство е направило огромна крачка назад в развитието на демокрацията.

"Падна митът, че този кабинет се справя по-добре от предишните правителства", коментира тя. Христова отбеляза, че за първи път в доклад на ЕК се намира връзка между властите и организираната престъпност.

"Този доклад отчита провала на политиката на реформи в съдебната система и вътрешните работи", посочи тя.

Според Христова е тревожно, че се изразява опасението, че демократичните процеси в системата на правосъдието и вътрешния ред не са необратими, следователно се поставял въпросът, че не са необратими и демократичните процеси в България като цяло.

"Този доклад не е провал само за управляващите, а и за българите като цяло", категорична бе лидерът на НДСВ.

Евродепутатът Станимир Илчев не вярва, че до утре ще бъдат омекотени най-тежките квалификации в този доклад. Той отбеляза, че въпреки увеличаването на броя на полицаите се констатира как на съда се предлагат слаби доказателства.

Още по темата
Минчо Спасов пък коментира, че НДСВ ще започне подготовката за предсрочни избори с широка обществена дискусия по темите за корупцията и съдебната реформа.

Сред идеите на НДСВ, които според Спасов са подобни на препоръките в доклада, трябва да има единен координационен орган за борба с корупцията, увеличаване на правомощията на Инспектората към ВСС и даване на възможност да налага леки наказания на съдиите, както и решаване на въпроса с натоварването на градските съдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase