Божидар Данев е бил секретен сътрудник на ДС. Снимка: БСК

Председателят на БСК Божидар Данев се оказа секретен сътрудник на ДС. 

 Това обяви Комисията по досиетата при проверка на председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на  Българска стопанска камара. Проверени са 94 лица. Общо 13 от бившото и настоящото ръковдство на работодателската организация са сътрудничили на службите. 
 
Божидар Данев е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет през 1990 година. Той е бил секретен секретен сътрудник с псевдоним Генчев. 
 
За него са открити собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, документи от ръководили го щатни служители, регистрационен дневник и картони. 
 
От сегашното ръководство изплуваха имената и на Величко Александров и на Радосвет Радев, който е бил агент Карак, но името му вече излезе при друга проверка на комисията за ръководителите на електронните медии. 
 
Другите имена обявени от Комисията по досиетата от БСК са Борислав Манахилов, Димитър Петков, Илия Левков, Кирил Станулов, Красимир Станев, Никола Добрев, Румен Атанасов, Стилиян Баласопулов, Христофор Дочев, Цветан Тончев. 
 
Комисията е проверила и ръководството на Български съюз на частните предприемачи "Възраждане.  От проверени 29 души двама се оказват агенти на ДС. Това са бившият зам.-председател на организацията Камен Манев и бившия депутат от БСП Пламен Ранчев. 
 
При Асоциация на индустриалния капитал в България са проверени  33 лица. Открита е принадлежност на шестима души - Бойко Недялков, Георги Балански, Георги Бонин, Петър Нейчев, Румен Атанасов, Юри Аройо, които обаче не са от настоящето ръководство на организацията. 
 

Коментари Напиши коментар

93

T.N.T.

преди 9 години

TOQ SE UKAZA--KEVORK SE OTKAZA...SPOKO KEVO,NE SE MISLI WELIK,KOLKOTO PINKO,ZARADI,KOITOGLEDAHME BLQDSKITE TI SABEIZEDNICI.IOLKI PALKI ZAJIGALKI...

92

T.N.T.

преди 9 години

TOQ SE "OKAZA"--KEVORK,PAK SE OTKAZA...SPOKO KEVO,NE SE MISLI WELIK KOLKOTOPINKO,ZARADI KOITO GLEDAHME BLQDSKITESABEIZEDNICI...IOLKI PALKI ZAJIGALKI...

91

Анонимен

преди 9 години

Дебело трябва да се подчертае, че ДС е инструментът, с който Москва контролира България. Който е служил на ДС е служил на СССР, така че всичките приказки за някакъв патриотизъм са просто един цинизъм. Ако казват, че са служили на родината, просто са служили на съветската държава това е истината.