Евтим Костадинов Снимка: архив, Булфото

Евтим Костадинов е новият стар председател на комисията по досиетата.134 депутати подкрепиха неговата кандидатурата, предложена от ГЕРБ.

Зам.-председател на комисията ще бъде Айруш Хаджи, номиниран от ДПС. Той събра 135 гласа. За секретар беше избрана Мариана Даракчиева от СДС, зад която застанаха 140 народни представители.

Общо 10 бяха кандидатурите на парламентарните политически сили. От "Атака" нямаха своя номинация.

Единствено Валери Кацунов - една от двете номинации на Синята коалиция, не получи подкрепа. Той събра в своя полза 17 гласа, четирима бяха "против", 92-ма се въздържаха.

Членове на комисията по досиетата са предложените от левицата Апостол Димитров и Георги Пангаров. Борис Михайлов - номиниран от ДПС.

Екатерина Бончева, Иванка Витанова и Орхан Исмаилов, кандидатури на ГЕРБ, също попълват състава. Мандатът на предишната комисия по досиетата изтече на 5 април.

Срещу някои от имената в новия състав възрази Лъчезар Тошев от Синята коалиция. Той посочи, че двама от тях имат минало, свързано с БКП и Народната милиция. Председателят Евтим Костадинов е бил на служба в МВР-Добрич, капитан от Народната милиция, мотивира се той.

Павел Шопов от "Атака" реплекира, че въпросът е не кой на кого е син, а кой би могъл да свърши работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase