Кунева пита къде е реформата в администрацията. Снимка: Impact Press Group

Дали бонусите щяха да се превърнат в поредния обществен скандал, ако администрацията работеше качествено и прозрачно? Ако имаше ясни принципи и правила, видими добри резултати и критерии за измерването им?

Тези въпроси постави председателят на сдружение „България на гражданите” в позиция до медиите по повод скандала с връщането на бонусите.

Според нея спорът как да бъдат наречени тези допълнителни пари само профанизира проблема.
По думи те й в администрацията няма истинска реформа и воля машината да заработи. Затова в този скандал всички – и гражданите, и чиновниците, са или възмутени, или обидени, или и двете.

Правителството не прочете една от основните критики към него: не знаете какво да правите със и за администрацията. А администрацията е ключова в отношенията между гражданите и държавата им, посочва Кунева.

Още по темата
 „Дали заемането на морална поза срещу допълнителните възнаграждения сега е истински морал? Знак за какво е, че със задна дата властта се отмята, посочва неколцина - „лицето на деформацията”, така да се каже, и излиза цялата в бяло?”, пита още Кунева.

„Бонусите и заплахите не са начинът. Може да са начин да се купи подчиненост, мълчание за безобразията, да се насади страх, удобна норма „по-добре да не правим нищо, че кой знае къде можем да сбъркаме”… Може да са повод за популистка  употреба. Но не решават проблема”, категорична е тя.

Кога за последно имаше публичен отчет как се изпълнява стратегията за реформа в администрацията, пита още Кунева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase