Двамата от учредителите на ГОРД София - Любен Дилов-син и Слави Бинев. Снимка: Булфото

Гражданско Обединение за Реална Демокрация – ГОРД. Така се казва новосформираното късно снощи в столицата движение.

Абревиатурата му напълно съвпада с тази на другия ГОРД, сформиран в събота, но в Шумен.

Разликата е само в разчитането - Гражданско Обединение за Реформи в Държавата.

Членове на столичните ГОРД-и са бизнесмени, писатели, дипломати, спортисти и журналисти. Докато при шуменските им съименници са се събрали все бивши членове на ДПС, както и такива, които са разочаровани от отцепника Касим Дал.

Още по темата
И едните, и другите обаче искат да участват в политическия живот на страната и дават заявка за влизане с гръм и трясък в парламента.

"Днес ние не искаме да се задоволим само с успехите в личния си и професионален живот, защото те нямат стойност, когато народът, културата и вярата ни са застрашени от унищожение", пишат от ГОРД София във възванието си до обществеността.

Сред учредителите му срещаме имената на евродепутата Слави Бинев, политика и журналиста Любен Дилов-син, спортния коментатор Крум Савов, бившата ни звезда във волейбола Любо Ганев, издателя на Плейбой за България Мартин Захариев, искрено и лично вашата Миглена Ангелова и някогашната легенда от БНТ Явор Цаков,както и още куп знайни и незнайни общественици.

Та всички те искат да защитават основните ни демократични ценности, които все по-често били подлагани на опити за "преосмисляне" от страна на политическата класа у нас.

"Целта ни е обединяването на усилията на гордите българи за създаването на една различна България. България на гражданите, на духовността и просперитета", твърдят те в учредителната си декларация.

И продължават: "Както успявахме в живота си досега, така сме готови да станем локомотивите на истинската демократична промяна, уповавайки се на чувството за обществен дълг. Ние ще се борим със законни средства за държава със самочувствие и силен глас на световната сцена, която да устоява с достойнство националните си приоритети, а не да е смирен подгласник на външни повели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase