Аню Ангелов, министър на отбраната. Снимка: БТА

"Няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, които са към мен", обяви военният министър Аню Ангелов.

Стажът за пенсиониране се увеличава от 25 на 27 г. във ведомството. Освен това се вдига и пределната възраст със средно 2 г. за званията в армията. По думите му двете промени ще намалят натиска върху пенсионната система в страната.

За пример министърът посочи, че без войниците, старшините, младшите офицери, подполковниците ще имат увеличаване на пенсионната възраст с 2 г., а майорите – с 3 г.

Те ще натежат върху бюджета на армията и „по-добре, защото няма да тежат на бюджета на НОИ“, обясни той.

„За сметка на това цивилните служители в МО ще получават при пенсиониране обезщетения от 10 заплати, а не по 20 заплати“, съобщи още министърът на отбраната.

В момента от 44 000 служители в Министерството на отбраната 9000 са цивилни, останалите са военнослужещи.

Промяна има и в правото на служителите на МО и МВР да работят след пенсиониране в специфичните структури.

В сега действащия закон е позволено пенсионираните военни или служители на силовото ведомство да продължат да работят до реалното навършване на пенсионна възраст и тогава отново получават обезщетения, само че вече като държавни служители, обясни Ангелов.

„Такива в момента има много и работят в различни структури на администрацията“, поясни той.

Те ще изгубят това право на второ обезщетение при пенсиониране от държавната администрация, съобщи министърът.

„Ще има натиск, но натискът ще бъде управляем“, коментира Ангелов.

Министърът не пропусна да отбележи, че преговорите с финансовия министър за въвеждането на промените са били дълги и тежки.

„Министерството на финансите главно ги интересува каква е окончателната цена, т.е. колко те могат да получат“, обясни той.

След като направили разчети колко от служителите ще поискат да се пенсионират по стария закон и колко ще изчакат догодина, обаче се оказало, че всъщност промяната ще доведе до неколкократно повече разходи, отколкото до икономии на бюджета.

Още по темата
Причината – никой няма да предпочете да изгуби 20-те обезщетения.

„Около 2500 души щяха да напуснат системата в последните два месеца. Обезщетение средно по 20 000 лв. Направете си сметка колко щяха да натоварят държавния бюджет и бюджета на МО, от който се плащат обезщетенията“, коментира Ангелов.

Ако това се случи обаче, ние няма да можем да изпълняваме ангажиментите си към НАТО над нашата територия, защото всички пилоти имат отдавна стаж над 15 години, колкото им трябват за пенсиониране, уточни министърът.

„Няма да можем да осигуряваме и аварийно-спасителните операции с вертолети и самолети по същата причина“, продължи да изброява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase