Снимка: БТА

Участието на жените в различните органи на държавната власт в България, както и в политическите партии в сравнение с останалите региони в света е висок. Това стана ясно по време на националната конференция „Жените в политиката”.

По данни на КНСБ относителният брой на жените депутати в парламента се е увеличил от 6% до 22%  в 41-вото НС, като рекордът от 27% жени народни представители е в 39-ото НС.

В ЕП жените са 8 от 18 евродепутати. Станахме свидетели на избирането на първия председател на Народното събрание – жена, на увеличаващ се брой министерски и зам.-министерски постове, заемани от жени.

Сред нас е първият кмет на София, също жена. В ЕК България беше представена от Меглена Кунева и от Кристалина Георгиева, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му обаче в местната власт, където жените могат да бъдат най-силни и да оказват пряко влияние, жените са едва 10%.

В защита на участието на жените в политиката се обяви и кандидатът за вицепрезидент от ГЕРБ Маргарита Попова.

„Жените, когато се изкачат високо по стълбата и заемат високи държавни или политически позиции, освен всичко останало, трябва и да сме великодушни. Великодушието е малко по-присъщо на жените, отколкото на мъжете, и мъжете трябва да се поучат“, заяви тя по време на конференцията.

„Мъжете, които са на високо място в държавата, не са много великодушни, но ние ще ги направим по-добри“, добави Попова. 

Тя попита риторично защо, когато жените се кандидатират за определени постове в държавата, когато те са професионалисти, като техен недостатък се сочи, че те не са политици и не могат да се състезават за определен пост.

Според нея това било от невежество или от страх в политиката да влязат повече искреност, откритост и професионализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase