Калина Крумова Снимка: архив, Булфото

Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. Това каза депутатът от "Атака" Калина Крумова на кръгла маса в  парламента за узаконяването на заместващото майчинство в  България.

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т. нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца.

Според нея това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина  Симеонова смята, че трябва да се изяснят някои казуси. Един от тях е какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители. Освен това не са ясни критериите за избиране на заместваща майка, както и кои двойки точно ще могат да се възползват от това.

Крумова заяви, че част от тези въпроси са решени с  предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се  записват в предварителен договор, посочи депутатът, цитирана от БТА.

Трябва да е  установено безплодие, поне един от съпрузите да е български  гражданин, а другият да пребивава трайно в България.

Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български  гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете. 

ГЕРБ подкрепя промените, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова. Тя посочи, че това е един  от начините за решаване на демографската криза в България. 

От левицата и „Атака“ също подкрепиха предложенията.

Огнян Стоичков от "Атака", който е председател на  образователната комисия,  посочи, че  така ще се пресече търговията с бебета, която е много  разпространена и доходоносна.

Стоичков е чувал, че момченцата  се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигат цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase