Снимка: Булфото

В събота петролната рафинерия на "Лукойл“ в Бургас бе спряна, което създаде заплаха от криза с горивата в България, пише руският вестник "Комерсант".

За да не спрат изцяло самолетните полети, се наложи властите да отворят държавния резерв от горива. Той ще стигне най-много за два месеца. Промяна в ситуацията може да последва след заседание на надзорния съвет на компанията "Лукойл България", насрочено за близките дни по инициатива на българските власти, които държат "златна акция".

Дейността на бургаската рафинерия е прекратена изцяло. За подновяването й ще са необходими от два до три месеца. България вече започна преговори за доставки на горива с Гърция и Румъния, но засега не е ясно какво ще постигнат те, отбелязва вестникът.

В края на миналата седмица в България пристигна Олег Дуров, началник на управление в "Лукойл", но в крайна сметка преговори нямаше, припомня "Комерсант". Според източници на изданието от "Лукойл" компанията се надява тази седмица да се състои нов кръг от преговори. Те обаче не уточняват какво точно може да бъде предложено на българските власти.

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заявява пред "Комерсант", че се очаква тази седмица "ситуацията да се запази почти стабилна" поради започналите преговори с Румъния и Гърция.

Още по темата

Още не се знае обаче дали вносът оттам ще може да компенсира загубите от закриването на рафинерията, затова България най-вероятно ще използва максимално резерва, продължавайки преговорите с "Лукойл", смята Делчев.

Българските власти са проявили "прекалена принципност" със затварянето на петролната рафинерия и "вероятно не са пресметнали докрай икономическите загуби от тази стъпка", коментира руски експерт пред "Комерсант". Според него толкова строги санкции трябва да се налагат постепенно, защото е невъзможно изгубените обеми да се компенсират веднага, още повече, че в разгара на курортния сезон е заплашена дейността на авиокомпаниите, което може да даде още един крайно негативен ефект за икономиката на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase