Станишев се срещнал с всички номинирани за президент, но не и с Дончева. Снимка: БТА

Сергей Станишев е готов да издигне хора на Георги Първанов за президентските избори, "за да си брани" лидерския пост в БСП. Това коментира Татяна Дончева пред журналисти преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП.

Тя посочи, че има "най-весели очаквания" от днешния пленум на БСП, на който трябва да бъдат излъчени кандидатите на партията за президент и вицепрезидент. 

"Очевидно въпросът се върти Сергей Станишев да си брани  четвъртия етаж на "Позитано" срещу "попълзновенията" на Георги Първанов, като му издига тези хора, които биха атакували след това Станишев", посочи Дончева.

Според нея идеята е да стане така, че "президентските избори ги е загубил Първанов", а местните - местните структури. Дончева каза, че от партийното ръководство са обяснили на някои организации защо не трябва да я номинират за президент, но все пак вчера се е появила номинация от софийска районна организация.

Попитана с какво е страшна Татяна Дончева, тя посочи, че социологическите агенции, които от шест месеца мерят рейтинги, но не смеят да ги кажат в цялост, са установили, че след Стефан Данаилов тя е вторият по рейтинг човек и единствен кандидат, който може да вземе някакви гласове извън БСП.

Татяна Дончева изтъкна, че Станишев се бил срещнал с всички номинирани, обаче не и с нея. Сега трябва да им кажа нещо, което иначе бих му казала на четири очи, добави тя. 

Дончева отбеляза, че има две условия - предварителни и  задължителни, които би поставила. Едното е да се обяснят в партията какво е тяхното отношение към Бойко Борисов, кой за тях е той - "политически противник, бизнес ортак или бъдещ  коалиционен партньор", посочи тя. И вторият въпрос е за какво се бори БСП на тези избори, добави Дончева.

Положението на  ръководството на партията и на партията ще се реши не само толкова от резултата на президентския вот, а и от местния вот,  отбеляза тя. По думите й рискът БСП да спре да съществува за десетина години е реален.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase