Снимка: Булфото
fallback

Трима евродепутати от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - Йенс Роде (Дания), Александер Алваро (Германия ) и Ян Мюлдер (Холандия) са предложили да се премахне обвързването с конкретни срокове на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Това се отбелязва в работни документи за предстоящото заседание на комисията в Европейския парламент, заета с въпроса, съобщи БТА.

На 2 май комисията в ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи предстои да гласува доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния за приемане в Шенген.

На 12 април докладът, който дава положителна оценка за готовността на двете страни за приемане в зоната, бе обсъден и подкрепен в изказванията на всички евродепутати, участвали в заседанието.

Роде, Алваро и Мюлдер предлагат от проекта на документа да отпадне посочването на конкретна дата, от която разпоредбите на достиженията на правото от Шенген да се прилагат за България и за Румъния.

Те предлагат също да не се поема ангажимент с точна дата за отварянето на въздушните граници на двете страни, както бе предвидено по-рано.

Oще по темата

Тримата предлагат още ЕП да изрази "дълбоко безпокойство относно корупцията" в двете държави и да подчертае, че "Европейският съюз трябва да поставя изисквания за борба с корупцията въз основата на измерими критерии и стандарти".

След гласуването на доклада на Коелю, заедно с тези предложения към него, парламентарната комисия ще предаде разглеждането на въпроса на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни.

Парламентът следва да приеме резолюция, а след това темата да залегне в дневния ред на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който разполага с последната дума по темата и който също ще заседава през юни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 13 години

Вече ми писна от тези евродепутати, които все нещо наблюдават, съветват, поставят условия НО НЕ ВИЖДАТ, ЧЕ НАРОДА В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ ЗЛЕ. Какво е по-съществено от това?

52

Анонимен

преди 13 години

Хахаха, обърнете се наоколо бе, мануфери, всичко около вас хубаво е направено с европейски пари, ако зависеше от вас щяхте да се търкаляте в собствените си ла*на, да си ядете направо от задниците и да мрънкате, че не ви е вкусно и че всички са виновни. ЕС е единствения път нагоре, ако не - вижте Албания, Македония, камо ли антиевропейска Беларус! Селяни!

51

ас

преди 13 години

комунягиии било добре да излезнем от ЕС , не било добре да влизаме в шенген .... да не ви достраша че като влезнем в шенген вече абсолютно всички сектори на трудовия пазар ще се отворят и ще изчезнат и безтова малкото останали млади хора ? ЗА МРЪСНИЯ КОМУНИСТ САМО ТЕЛ И ОГРАДИ ! Както беше едно време нали ? Как се даваше отпуска на граничар който застреля "беглеца" ! Аман от гадна комунистическа ***!

fallback