Фрегатата "Дръзки". Снимка: Булфото
fallback

Правителството разреши изпращането на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник".

Операцията е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

На борда на кораба ще има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи.

Фрегатата ще бъде изпратена най-рано на 15 април тази година.

Срокът за участие според правителственото решение е до три месеца, но всъщност се предвижда "Дръзки" да се включи в операцията в Либия за един месец плюс 10 дни за отиване и връщане на фрегатата, обясни военният министър Аню Ангелов.

Всички средства за участието в операцията са от бюджета на Министерството на отбраната.

Според разчетите за периода от един месец плюс необходимите 10 дни за отиване и връщане ще са необходими 1,5 млн. лева.

Oще по темата

Фрегатата ще патрулира, ще извършва наблюдение, ще има право да проверява съмнителни плавателни съдове и по решение на командващия операцията да ги задържа в определено пристанище, където да им бъдат извършени допълнителни проверки, посочи Ангелов.

Рискът за нашите военни се оценява като нисък. Те няма да влизат в преки бойни действия. Може да се наложи само самоотбрана, ако бъдат нападнати, поясни военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

220

Анонимен

преди 13 години

Евала колега само така! И дано се върнете без проблеми от тази чужда война в която ни натикват умните ни началници.

219

Дръзки моряк

преди 13 години

НАЧЕТОХ СЕ НА ГЛУПОСТИ ЗА ГОДИНА НАПРЕД!!!Явно коментаторите са домашни капацитети по всеки въпрос (политика, футбол, военен флот..). Аз служа на този кораб и му знам и добрите и лошите страни. Въпреки всичко си го караме такъв, какъвто държавата може да си позволи - вие що не карате 3-годишен мерцедес?На "добропожелателите" "благодаря" за издавянето, удрянето с ракета и т.н. - НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, С ЖЕНИ И ДЕЦА; СЛУЖИМ НА РОДИНАТА СИ ТАКА, КАКТО НИ ЗАПОВЯДАТ, ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА НИ ПАЗЯТ ДРУГИ!

218

Лудия

преди 13 години

Ти кът мног разбираш я ми кажи равни ли сме на Хамериканците? Па и друго за къв *** си врем носа дет не ни е работа, всичко в страната е ок, та да даваме пари за операция от която няма да спечелим и пени!!! Да се дадат за нещо друго за лекарства на онкоболни, за някое дете, не да се надава зов по коледа, помогнете помогнете, а сега да се пръскат луди пари на вятъра!!!

fallback