Протестите идват от университетите, които не могат да управляват добре парите си.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който днес изнесе лекция пред студенти от УНСС.

"Реформа във висшето образование трябва да има и тя трябва да се направи за студентите, макар че напоследък се говори повече за кариерното развитие на преподавателите“, каза министърът.

По-голямо участие на студенти и докторанти в управленските органи на университетите, разделение между академично и финансово ръководство, мобилност на студентите и развитие на кариерни центрове.

Това са приоритетите в проектозакона за висшето образование, които Дянков представи пред студентите.

"Работата на деканите, ректорите и така нататък е да се грижат за учебния процес. Съвсем друга е работата дали работи парното, дали ще има или няма да има дървена ваканция, колко от сградите на определено висше учебно заведение е хубаво да се използват", изтъкна той.

В проектозакона се предвижда увеличение на студентското представителство в ръководните органи на висшите училища от 15 на 30%. Така интересите на студентите ще бъдат по-добре застъпени, смята Дянков.

Друга промяна в закона за висшето образование ще бъде парите да следват студента, така че той да може да се мести от една специалност в друга и от един университет в друг.

"Ако някой от вас реши да се премести от УНСС в Софийския университет – не ви го препоръчвам, но ако някой от вас реши, всъщност парите не се преместват с вас. Това е слабост на тази сегашна система", коментира финансовият министър.

Следващата седмица ще бъде готова рейтингова система за университетите и специалностите в тях, така че всеки да може да избере къде е най-добре да следва.

Тя ще бъде представен на 4 ноември Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase