Председателят на парламента Цецка Цачева предлага да се създаде  публичен регистър на съветниците на народните представители.

Срещу името на всеки народен представител в публичния регистър ще се записват трите имена на съветниците му, техният образователен ценз, както и сферата, в която ще го консултират.

Регистърът ще бъде създаден в началото на септември. На съветниците ще бъдат издадени нови пропуски, с повече данни в тях.

Според Цецка Цачева така ще има повече яснота какви лица и с каква компетентност съветват народните избраници, но ръководството на парламента няма как да проверява тяхно минало. 
 
Промените се наложиха, след като при последната мащабна операция на МВР „Килърите" стана ясно, че сред задържаните е Петър Стоянов – Вожда, председател на Българската федерация по сумо, който е бил нещатен съветник на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта.

Предложението за публичния регистър било съобразено с практиката, прилагана в Европейския парламент.

Още по темата

За разлика от предходни Народни събрания, 41-вото НС няма лица, които да се легитимират с повече права, освен с пропуск за достъп до двете сгради на парламента, в качеството им на съветници на народни представители и на постоянни комисии“, каза Цачева.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase