Снимка: Булфото
fallback

Започна протестът срещу ГМО пред Министерския съвет. Събралите се хора скандират: "Не на ГМО”, "България не е опитно поле”. Освен плакати, на които пише: "Ние сме истинското МОСВ” и "България – зона, свободна от ГМО”, те развяват и българско знаме.

Борислав Сандов от Коалиция "За да остане природа в България" обясниха, че протестиращите ще изчакат гласуването на закона в НС, но ако не ги удовлетворява приетото решение, ще продължат с протестите.

Очаква се днес той да бъде приет на второ четене, както и 5-годишният мораториум за освобождаване на ГМО в околната среда и в контролирани условия.

Засилено е полицейското присъствие на площад "Независимост” в София. Групи от служители на реда са разположени пред президентството, пред бившия Партиен дом и пред Министерския съвет.

Oще по темата

Протестът се организира от природозащитни организации, сдружение на родители, биоземеделци и пчелари.

Събралите се на протеста срещу генномодифицираните организми поискаха оставката на земедлския министър Мирослав Найденов, на министъра на околната среда Нона Караджова и на нейния заместник Евдокия Манева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

дим

преди 14 години

Ето как гадно ни лъжат господа управляващите.Ето за каква се отнася писмото на ЕС.КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИБрюксел, 14/04/20092009/2032C(2009) 2413Уважаеми господин министър,Бих искал да насоча вниманието Ви върху Директива 98/81/ЕО на Съвета заизменение на Директива 90/219/ЕИО относно работата с генетично модифициранимикроорганизми в контролирани условия (наричана по-долу Директива 98/81/ЕОили Директивата), и ПО-СПЕЦИАЛНО ВЪРХУ МЕРКИТЕ ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ,нотифицирани от България с оглед прилагането на Директивата.. Фактическа обстановкаДиректива 98/81/ЕО изменя значително Директива 90/219/ЕИО относноработата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия.Съгласно член 53, параграф 1 от Акта относно условията за присъединяване,България бе длъжна да приложи необходимите мерки, така че тя да спазваразпоредбите на правото на Общността, считано от 1 януари 2007 г. датата нанейното присъединяване към ЕС.Следните законодателни актове бяха нотифицирани от България катонационално законодателство за транспониране на Директива 98/81/ЕО:⎯Закон за генетично модифицираните организми (обн. ДВ, бр. 27 от29.03.2005 г.; изм. и доп. ДВ, бр. 88 и бр. 99/2005 г.; бр. 30 от11.04.2006 г.);⎯Наредба за работа с генетично модифицирани организми вконтролирани условия (обн. ДВ, бр. 81 от 11.10.2005 г.)Целта на настоящото официално уведомително писмо е да обърне вниманиена българското правителство КЪМ СЛУЧАИТЕ НА НЕПРАВЕЛНО ТРАНСПОРТИРАНЕ НАДирективата в горепосочените национални правни актове.Ето къде може да се прочете цялата писмо ***.bnews.bg/article-5206 .Писна ми да ми лъжат

108

Анонимен

преди 14 години

И какво решиха ДУПЕтатите в крайна сметка? Никъде нищо не пише, явно са го приели и на второ четене... :/

107

Анонимен

преди 14 години

Уж приеха закон за 5-годишен мораториум за освобождаване на ГМО в околната среда, а вече поставят въпроса на какво разстояние да са полетата с ГМ културите от "нормалните" ? С една дума- като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша? Депутатите си знаят едно и си го прокарват, ако ще не знам колко хора да протестират. Явно обвързаността с големите корпорации е много голяма.

fallback