ДАНС. Снимка: Булфото

Бившият премиер Сергей Станишев ще бъде разпитан в сряда в Софийска градска прокуратура по случая с доклада на ДАНС, съобщи "Фокус".

През прокуратурата минаха вече бившият служител на агенцията Алексей Петров и бившият й директор Петко Сертов.

Още по темата
27 окт 2009 10:39

Двамата избегнаха срещата с журналисти след разпитите.

Прокуратурата също отказа коментар.

Софийска градска прокуратура трябва да установи кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация от ДАНС.

По-рано във вторник премиерът Бойко Борисов заяви, че ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, а в следващите дни ще го отзове от Солун, където Сертов сега е консул.

Докладът беше даден на премиера Бойко Борисов от Алексей Петров, а от понеделник може да бъде намерен и на няколко места в интернет.

Документът, качен в нета, е озаглавен: “Справка относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”.

Припомняме основните акценти от текста :

- постъпващите в ДАНС данни индикират за наличие на паралелно действаща с държавната власт структура, която притежава сериозни възможности, средства и позиции за влияние върху изпълнителната и законодателната власт, политическия и обществен живот в страната

- има сценарий за овладяване на ДАНС чрез предизвикване на кадрови и структурни промени в агенцията

- Стефан Гамизов (един от основните заговорници, според доклада) разполагал с информация за подробности от живота на Петко Сертов (бившият шеф на ДАНС).

- Подробностите са много лични, като Сертов определено се опасява от този факт

- Гамизов практически работи за интересите на бизнесмена Христо Ковачки

- Татяна Дончева "активно внушава, че трябва да бъдат предприети ответни действия срещу Петков Сертов, крайният резултат от което вероятно ще бъде остър конфликт в ръководството на ДАНС"

- проектът за създаване на паралелни механизми на управление в държавата и овладяване на службите за сигурност е стартирал назад във времето през 2005 година.

- през 2008 година има напрежение в ръководството на ДАНС, породено от откритите враждебни действия на Алексей Петров и косвената подкрепа, която той получава от председателя Сертов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase