Снимка: Булфото
fallback

България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит, посочва германският „Ханделсблат“.

В обширна публикация за икономическата криза в източноевропейските страни се посочва, че страната ни има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка – 24,5 процента от БВП на страната.

По-лоши са само данните за Черна гора – с близо 27 на сто.

За сравнение в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0,6%.

Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут".

Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно, пише изданието, цитирано от Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

преди 15 години

А ти защо смяташ, че човек без нито един работен ден в трудовата си книжка и назначен за първи път в живота си като ПРЕМИЕР-МИНИСТЪР е в пъти по-добър? Ако изберат Борисов, ще му се падне да чисти авгиеви обори....Ще поеме държавата в една невероятно трудна обстановка - и във вътрешен, и в международен план. Живков нямаше образование, но беше прагматичен, това не може да му се отрече. Аман от образовани, учили, недоучили....Диплома акъл не дава...

114

преди 15 години

Държавата като икономически субект може да фалира - ти как си го представяш практическия израз на такъв фалит?? Ако нямаш представа, питай поне ...а паричната маса в обръщение може да не отговаря на реалния продукт, парите са хартия и се печатат....за разлика от доматите и сиренето, които ядеш.

113

МО

преди 15 години

България се е запътила към фалита от как Сменихме режима.Защото имахме един режим който създаваше блага.След това беше сменен от консуматорски режим.Който консуматорски режим изпродаде и изяде всичко това което беше направено и можеше да работи.А сега тия същите консуматори ги е мързи да работя.И нямат средства който да одделят за инвестиране.А да не говорим че трябва да ги инвестират в държавата. Вижте какво става в Америка държавата ще изкупува частни компаний.Че нали това е пазарна икономока.Защо държавата ще подпомага някой частник който от алчност неможе да си регулира пройзводство -търсене - цена?Ако всичко е държавно или на половина смесено тогава ще могат да се коригират тези неща в разумни и приемливи граници.За да не се стига до кризи.

fallback