Политическият съвет на управляващата коалиция ще обсъди днес приоритетите си през новия сезон и разпределението на бюджетния излишък.

Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, както и членовете на ръководствата на трите партии, ще дискутират проблемите на коалицията, тъй като през последните дни стана ясно, че има разногласие между тройката по въпроса как да бъдат похарчени парите от преизпълнението в бюджета.

От БСП вече заявиха, че ще настояват 2/3 от средствата от излишъка да се насочат за социалните дейности, включително в секторите образование и здравеопазване,

10 на сто да отидат за инфраструктура, 10% за отбрана и сигурност, а останалите за общините.

Червените смятат и да изпратят 15 хиляди пенсионери да почиват безплатно в базите на министерства и ведомства.

Жълтите пък смятат, че половината от средствата от излишъка трябва да бъдат пренасочени към "Сребърния фонд".

В ДПС са на мнение, че е необходимо да се търси балансът между социалните дейности и инфраструктурата.

"Нито съм скептик, нито съм оптимист за начина, по който тройната коалиция ще реши да се изразходва бюджетния излишък", обяви шефът на групата съветници от БСП в Столичния общински съвет Георги Кадиев.

Той изрази позиция, че основната част от средствата трябва да се изразходват за инфраструктурни проекти.

Зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи подчерта, че балансираният подход при изразходването на бюджетния излишък трябва да е водещ в дискусията на политическия съвет на тройната коалиция днес.

"Важният сектор за ДПС е инфраструктурата. Но не трябва да бъдат забравени здравеопазването, образованието и сектора "Сигурност", каза той.

Според зам.-шефката на ПГ на НДСВ Христина Христова инфлационните добавки, увеличените енергийни помощи и критериите за избор на пенсионерите, които ще отидат на безплатна почивка, ще са сред най-конфликтните точки на днешния политически съвет на тройната коалиция.

По думите й са нужни допълнителни аргументи за предложенията на левицата за инфлационните добавки и пенсионерите.

НДСВ ще държи и да бъдат заделени повече пари за автомагистралите "Тракия" и "Хемус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase