Партията "Българска социалдемокрация"(БСД), партията "Национално движение за права и свободи"(НДПС) и Обединеният блок на труда (ОБТ) учредиха днес предизборна коалиция под името "Коалиция на розата", съобщиха днес от политическите формации.

Коалиционното споразумение, са подписали лидерите на трите организации - Александър Томов, Гюнер Тахир и Кръстьо Петков.

Цел на коалицията е да формира самостоятелна парламентарна група в 40-то Народно събрание и да участва в бъдещото коалиционно правителство на страната, пише в споразумението. Коалицията ще отстоява интересите на България в обединена Европа чрез общо участие в изборите за Европейския парламент и чрез дейността си в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти.

"Коалиция на Розата" изповядва социалдемократически, републикански и патриотични ценности, тя се обявява за нова социална и икономическа политика и за нова, европейска политика в междуетническите отношения, се посочва в документа.

Трите формации са се споразумели, че коалицията може да приеме в своя състав и други партии и организации. Тя се създава за периода от 17 април 2005 г. до края на мандата на 40-то Народно събрание. Депутатите, избрани от коалицията, образуват обща парламентарна група при структурирането на 40-то Народно събрание, е записано в споразумението.

Коалицията ще се представлява от трима съпредседатели - Александър Томов, Гюнер Тахир и Кръстьо Петков, и те са нейни лидери. Всички документи от името на коалицията ще се подписват от тримата съпредседатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase