Общ преглед
Нови бунтове избухнаха късно в съботната вечер в Нидерландия заради антиковид мерките на правителство. Демонстрацията в Хага срещу ограниченията прерасна в бунт, подобно на този от предишния ден в Ротердам, отбелязва АФП. Протестиращите хвърляха камъни и фойерверки по полицията и подпалиха велосипеди, превръщайки протестите в насилствени за втора поредна нощ. Полицията арестува един човек в Хага, след като през деня в други части на страната протестите бяха незначителни и предимно мирни.

В петък вечер най-малко двама души бяха ранени, след като полицията стреля по протестиращите, а 51 бяха арестувани в Ротердам.

Миналата събота, Холандия се върна към първоначалното частично блокиране на Западна Европа през зимата с поне три седмици ограничения и планира да забрани на неваксинираните да посещават определени места.

Други хиляда демонстрираха по улиците на южния град Бреда близо до белгийската граница, носейки транспаранти с лозунги "Без блокиране".

Организаторите заявиха, че се противопоставят на плановете на премиера Марк Рюте да забрани на неваксинираните да посещават барове и ресторанти.

„Хората искат да живеят, затова сме тук“, каза организаторът Йост Ерас.

Но "ние не сме бунтовници. Ние идваме с мир", каза той.

40 000 протестират във Виена срещу ковид мерките

Около 40 000 демонстранти се събраха в събота във Виена, за да протестират срещу ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19 и задължителната ваксинация, обявени предния ден от правителството.

Тълпата, събрана в сърцето на австрийската столица - в близост до двореца Хофбург, развя транспаранти, заклеймяващи „фашизма“ и „корона-диктатурата“ и казвайки „не на разделението на обществото“.

Протеста премина под стриктно наблюдение от полицията, която извърши десетина арести. Освен няколко димни бомби и хвърляне на консервни кутии, демонстрацията протече спокойно.

В изявление министърът на вътрешните работи Карл Нехамер се възмути от използването на жълти звезди с надпис „Не съм ваксиниран“ от протестиращите, смятайки, че подобен жест „обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните семейства“.

Митингът бе организиран по призив на крайнодясната Партия на свободата (FPÖ), въпреки че нейният лидер Хърбърт Кикъл, който е с положителна проба за коронавирус, отсъстваше. Дефилираха и членове на движението за радикална идентичност.

Седмица след като прие драстични мерки за неваксинираните, консервативният канцлер Александър Шаленберг обяви в петък локдаун за 8,9 милиона жители до 13 декември.

От понеделник вече няма да може да се излиза от дома, освен за пазаруване, спорт или медицински грижи. Остават отворени само училищата.

Въпреки първоначалното си нежелание, правителството ще подготви и закон за задължителна ваксинацията на пълнолетното население от 1 февруари 2022 г.

Шаленберг се извини на ваксинираните в петък, че се налага да бъдат предприети такива "драстични" ограничения, нечувани в момента в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар