Снимкa: Reuters, архив

Общ преглед

Тази седмица в "Без будилник" ви отвеждаме в страната, която е дала на света освен пастата и доброто кафе едни от най-добрите коли - Италия.

Отиваме в родния град на "Алфа Ромео" - Милано. Модната столица на Италия, освен любима дестинация за пазаруване, е и във фокуса на феновете на автомобилния спорт.

Тази година това ще е особено валидно през първия уикенд на септември, когато ще се състои старта на Formula 1 на пистата Монца.

Това е най-старата писта от текущия календар на Formula 1. Още на първото първенство през 1950 г. пистата в Монца е била част от календара.

Именно Монца е една от най-сложните писти в календара - с дълги прави и бавни шикани. Двигателите на болидите работят с пълни обороти за 80% от пистата.

На тази писта определено Ferrari са у дома си, защото именно техния отбор е най-успешен на пистата с 19 победи.

Докато не се наслаждавате на Formula 1, Милано може да ви предложи доста интересни гледки.

Тук се отбийте в Миланската катедрала, впечатляващ архитектурен шедьовър, чието построяване е отнело шест века. Тя е втората по големина в Италия, като отстъпва само на катедралата "Св. Петър" в Рим.

Спрете се и при замъка Сфорцеск, червената крепост, станала символ на ренесансовата вражда между италианските фамилии, символ на престиж и сила. Днес замъкът е галерия и тук се намира Пиета Ронданини, финалната скулптура на Микеланджело.

Е, опаковайте багажа! Посоката е ясна - Милано!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар