Снимка: Pixabay

Оралното здраве стои в периферията на хората, които вземат решенията и пишат законите. То е неразделна част от общото здраве. Интегрирането на оралното здраве в общото здравеопазване досега не е правено, както трябва да бъде.

Това мнение изрази пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков.

Световен доклад на СЗО от 2022 г. за състоянието на оралното здраве дава препоръки за универсално здравно покритие до 2030 г.  Докладът съдържа анализ за връзката на заболяванията в устата с тези на други органи и системи.

"Този доклад няма да събере праха. Планът за действие е ясен, точен, със срокове. Трябва да започнем да изпълняваме този план", обясни Шарков.

СЗО казва да направим всичко възможно да ограничим ежедневния прием на захар с 10%. Българинът приема 42 кг захар годишно. Взеха да слагат захар и в хляба, коментира специалистът в предаването "Хоризонт до обед".

"Идете в една аптека и вземете едно сиропче за кашлица. И фармаиндустрията използва захар", даде за пример зъболекарят.

Бялата захар трябва да бъде категорично ограничена, заяви д-р Николай Шарков.

50 държави са въвели данък върху напитките с добавена захар и върху храни, съдържащи захар. Сред тях са Белгия, Естония, Ирландия, Португалия, Полша и други, даде пример той.

"Хранително-вкусовата индустрия много обича захарта. Тя е и вид консервант."

Българският зъболекарски съюз ще постави въпроса за данъка, увери Шарков.

Според него тютюнопушенето е намаляло драстично, най-вече заради данъка върху цигарите, но и заради "страховитите картини върху цигарените кутии".

"Тютюнът и алкохолът дават своето отражение върху здравето на устата.", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase