Снимка: Bulgaria ON AIR

По данни на СЗО всяка година у нас 11 000 души умират поради заболявания, причинени от замърсен въздух. Последните научни изследвания доказват, че мръсният въздух е причина за възникване на редица сърдечно-съдови, мозъчно-съдови заболявания и алергии.

"По-важно от всичко останало е профилактиката и превенцията. Стартирахме проект, който се казва "Пейка на здравето". Той обединява младежи, студенти, ученици, специалисти, учители и родители в това да се обясни колко е важно да се вземат мерки предварително, да се изследват предварително", заяви Росина Тодорова от Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София" в ефира на "България сутрин".

Създаването на култура на здравеопазване е от съществено значение, особено сред младите, които често получават информация от ненадеждни източници.

"Гражданските организации имаме дълг. Ние сме сдружение от жени, в това си качество и майки, и виждаме как нямаме достатъчното време да създадем здравната култура на децата си към профилактиката и превенцията. Нашата цел с тези дискусии, които тепърва предстоят, е това - да се опитаме да съберем всички родителите, специалистите, учителите, общопрактикуващите лекари и да говорим за силата на превенцията и профилактиката", каза Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че е необходимо да се насочим към изграждане на здравословни навици и информираност, за да можем да предотвратим множество заболявания. Също така, тя подчерта, че профилактичните прегледи са задължителни, но все още няма адекватни санкции за тези, които не ги посещават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase