Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Разпространени бяха шокиращи снимки от сервизните помещения в гараж "Дружба" на столичния автотранспорт. Снимките, показващи тежките условия на труд, бяха споделени от общинския съветник Ваня Григорова, което предизвика сериозни реакции сред синдикалните организации и служителите на автотранспорта.

"Това са реални обстоятелства. Най-старият завод е строен през 1936 година. Условията са покъртителни. Ние сме запознати с проблема и държим да предизвикаме интерес, за да може най-накрая да се изготви някакъв план и да се осигурят средства", заяви Иван Кирилов от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Инж. Александър Шопов от КНСБ обясни, че досега фокусът е бил поставян главно върху възнагражденията, тъй като това е непосредствена нужда на работещите.

"Обикновено слагаме на преден план възнагражденията и заплатите, защото когато отиде в магазина, това е най-важното за него. Но в даден момент нещата започват да придобиват една друга светлина", каза Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че са правени минимални подобрения през годините, но те далеч не са достатъчни. Според него трябва да се инвестират повече средства в инфраструктурата и работната среда, която не отговаря на съвременните стандарти.

Шопов също така подчерта, че работещите в тези условия прекарват по 8 часа на ден в помещения при тежки физически условия: "Това са едни 8 часа на течение, влага, студ,  тежка физическа работа".

Кадрови проблеми и примерите за добри практики в метрото

Кирилов допълни, че липсата на адекватни условия на труд също допринася за сериозните кадрови проблеми в сектора.

"Отдавна млади хора не могат да бъдат привлечени или не се задържат повече от 1-2 месеца", уточни той.

Въпреки тежката ситуация, Кирилов отбеляза, че има добри примери, като софийското метро и неговите депа, където условията на труд са значително по-добри, дори в сравнително стари съоръжения.
Шопов добави, че на дневен ред в момента е да се задвижи бонусната система, която ще е следващата стъпка в подобряването на финансовото състояние на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 дни

В пловдивския е УЖАСЯВАЩО! САУНА, ПОТ, МРЪСОТИЯ И ЗАМАЗАНИ СТЪКЛА, НЕОТВАРЯЕМИ ПРИ 40ГРАДУСА ! СЕГА ВЪТРЕ Е С 10 ГРАДУСА ПО- ТОПЛО ОТ ВЪН!

6

vs

преди 3 дни

В 260 по паважа на Борис 3 е сървайвър!

5

Анонимен

преди 3 дни

За къв ви е "обществен автотранспорт" в Газа, нали си имате "Метро", бе, Шопландски къртици! -))))

fallback