Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише "Дейли мейл".

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни "скокове" на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите.

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция -  приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това според диетолозите със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти количеството захар в леденото лакомство остава високо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 месец

Аз за това пия ракия и мезя със сланина

5

Анна

преди 1 месец

Купете си машинка за сладолед Прясно мляко 1-2л домашно пълномаслено с 3 пръста каймак , 2-3 лъжици кокосово масло,3 сл. олио, чаша пудра захар,,шепа череши ,2 кайсии на ситни кубчета, 2 лъццццццццццжици маскарпоне,шепа горски ягоди в готовия сладолед орехи и мед 1л.за всяка чаша.

4

D

преди 1 месец

В Американския ви сладолед може и да е така, дето учените го изследват, ама тук всичко е лошо качество, едва ли има нещо полезно в нашите сладоледи.

fallback