Снимка: Pixabay
fallback

В София е потвърден случай на маймунска вариола. Данните са на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 г. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран друг случай на заболяването.

Пациентът, който е заразен с инфекцията, е българин и не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец, съобщиха от от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитира БТА. В момента заразеният пациент е в изолация.

Припомняме, че няколко случаи на маймунска шарка бяха регистрирани в Европа през 2022 година. От НЦЗПБ тогава посочиха, че епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже, но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

През юни и юли 2022 г. в България бяха отчетени общо четири случая на заболяването. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първоначалните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина - в Испания и във Великобритания. Пациентите не бяха дали информация за контакт с болни от маймунска вариола. При третия потвърден случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен на един от първите потвърдени случаи. Четвъртият потвърден случай беше на мъж, завърнал се от Италия.

Здравното министерство допълва, че маймунската шарка е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. Заболяването се среща основно в държави от Централна и Западна Африка, но от 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави.

Инкубационният период на заразата е между 6 и 13 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Към момента в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу маймунската вариола, допълват от Центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Супер Селтак

преди 3 месеца

При толкоз много маймуни у Софето какво очаквате?

29

аз

преди 3 месеца

До Пенчо. Русофилската е най-опасна.

28

VladTepes

преди 3 месеца

До ЛизаЛисичата чума не е опасна за хората, засяга основно кучетата и техните роднини в по-малка степен котките.

fallback