кадър: Нова тв

Полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите извършители. Това каза пред Нова тв криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов. Коментарът идва, след като служители на реда простреляха смъртоносно 18-годишен младеж след преследване в София.

Още по темата
Гонката започнала след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Малко след 2 ч. в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха  отнели раница с лични вещи и пари. По-късно младежите направиха самопризнания.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е вследствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт.

Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.


 

Коментари Напиши коментар

59

бърз или мъртъв

преди 1 седмица

Нашата територия отдавна е като дивия запад. Докато не станат полицаите като тогавашните шерифи.... не виждам път към по-добро. И не ме нареждайте с хуманистични приказки. Много от хората тук са слезли няколко стъпала надолу по еволюционната стълбичка и не се класират в съвременните стандарти за високо развити цивилизации. Елементарни хорица - искат ядене(пиене), секс и спане. Всеки гледа да прегази другия за да има повече. Джунгла. Някой пробвал ли е да налага демокрация на група маймуни?

58

Анонимен

преди 1 седмица

Прав е експертът. Пропусна само да каже, че раницта на момичето е отнета не просто след заплаха, а сле удар с желязо по главата, който е можел да се окаже фатален за нея. Значи имаме не само престъпление от общ характер, а и въоръжено нападение над момичетата - желязо е било използвано, за да се удря с него по главата жив човек!

57

Анонимен

преди 1 седмица

Измислена държава, измислени закони, измислени полицаи, да се притесняват да използват оръжие срещу заподозрени престъпници, които не се подчиняват на полицейски разпореждания. Явно закона пази престъпниците, да не би да им се нарушат правата да грабят, а защо не питате жертвите за техните права? А и тия обирджиите май са от ония...дето ако им напишеш истинската раса ще излязат звездички.