Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици се срещнаха с премиера Николай Денков. Разговорът им е преминал добре, увери той.

„Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разтвор със синдикатите на тема „Енергетика”. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена днес от тях. Имаме съгласие по почти всички искания. Ще подпишем споразумение до края на септември”, заяви след срещата министър-председателят на България.

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Той отбеляза, че срещата със синдикатите е ползотворна и предостави думата на ръководителите на двата синдиката да представят и тяхната гледна точка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие за националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

„На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко", добави Димитров.

Коментари Напиши коментар

103

Яааа

преди 2 дни

Земеделци и миньори ,управниците пак ви измамиха !Те изобщо нямат намерение да решават проблемите , а да ви забаламосват преди изборите!всичко е подписано в Брюксел от Гаргамел и пийте по една студена вода!Не трябваше да отстъпвате!Не съм вярвал , че сте били такива големи балъци!Край с вас-чакот ви фалити и безработица!Нищо повече!всичко бе един театър ,една голяма измама!

102

Анонимен

преди 2 дни

Запада ни затвори всички предприятия, дойде ред да ни затвори енергетиката. Ще ставаме африканска държава. Без енергетика няма индустрия и цивилизация. Розавият Фюрер е мазохист-фашист. Да спрат този безумец, пратен ни от Горе да ни разсипе енергетиката. Африканска държава ставаме с решенията на този Безумец. Прозападни африкански държави има много, които ги хранят с мухлясала царевица и Запада е доволен от тях. Ще бъдем бедни и верни слуги на Запада, който ще ни отпуска помощи за бедни.

101

българина

преди 2 дни

така, значи закриваме мините, които са сега са частни и държавни, всички ги назаначаваме на дъжавна работа да правят същото??!?!?!?!??!?! сиреч частните централи ще получават гратис работна ръка, СДЕЛКАТА НА ВЕКА! искате ценности, ще получите безцененности...