Снимка: Bulgaria ON AIR

Протестиращите земеделци дадоха срок на общината до 15 часа днес, за да бъдат изпълнени исканията им, в противен случай заплашиха да блокират центъра на София с тежка техника.

"Искам да обясня, че това е общо решение на целия земеделски сектор, не е спонтанно. Заедно с животновъдите преди десетина дни обявихме стачна готовност, след това колегите от сектор "Зърнопроизводство" също. Целият сектор изригна. То не е плод на някакви финансови искания, грубо се представят нещата, става въпрос за 30-годишен период, в който има натрупани сериозни проблеми в управлението на земеделския бизнес в държавата", коментира председателят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото "България сутрин".

Още по темата

"В момента върха на тази пирамида започва да се клати и да се разрушава. Видяха се сериозните недостатъци на управлението на нашето земеделие от този 30-годишен период, в резултат на което сектори като плодове и зеленчуци, животновъдство, бяха почти унищожени заради липсите на политики и стратегии. Няма държава, която да не защитава родното производство, защото това е независимост. Освен качеството на храната, която е изключително важна, знаем истината за това какво се консумира, много умело се прикрива, ако не защитим родното си производство, оттук нататък ще бъде тотално зависими от всякакви външни вмешателства", каза още Цеков.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов заяви, че пчелният мед, като основен хранителен и лекарствен продукт, се възпрепятства поради това, че има нерегламентиран безмитен внос от Украйна, Китай и от други страни. "Подкрепяме протестите на зърнопроизводители поради това, че ние сме в същата ситуация. Имаме проблеми с реализацията на меда, затова искаме подпомагане от държавата. Изключително голям труд полагаме като пчелари, води се практическото пчеларство, всичко е ръчен труд. По самото отглеждане на пчелите, опазване на тяхното здраве, подхранване, грижи за пчелите, всичко това включва труда на десетки хиляди пчелари с тях и техните семейства. За тази година сме отправили искане до Министерството на земеделието и храните за подпомагане по държавната схема, нямаме отговор вече 2 месеца, имаме и други искания. Администрацията в Дирекция "Животновъдство" е много ограничена като административен капацитет, а пчеларството е свързващо звено между земеделие и животновъдство", посочи той.

По думите на Цветан Цеков прогнозите отпреди 15 години са се случили. "След милиарди левове, излети в земеделието, към днешна дата ситуацията е същата и даже по-зле. Няма точният механизъм, по който може да се измери. Не повече от 10-15% е реално българската продукция по наши проучвания. Производството намалява, корени се в основата на това, че в тези уязвими сектори, за да могат да функционират, трябва да работят по определени механизми. Не случайно производството на храни бива подпомагано", обясни той.

Според него проблемът е в цялостната липса на стратегия. "Не можем да говорим за липса на ненамеса на държавата. Държавата трябва да се намесва и то адекватно, да защитава този тип производства, да създаде политики, за да може да се произвежда. Така като ме гледате приличам ли ви на терорист? Занимавам се със земеделие повече от 20 години, децата ми ме определят като един работещ човек. Ако тези хора не могат да видят какво се случва, значи те нямат място там, нямат правилните управленски качества", каза още Цветанов.

Той добави, че позициите на страната ни в Европа са се разбили. "Протестът е безсрочен, ние сме мирни граждани, всички излизаме, за да покажем, че има нещо сбъркано, трябва да бъде променен фундамента. Тези хора, които управляват държавата, да разберат, че утре няма да ги има, ще дойдат други, всичко това да бъде плод на субективизъм, трябва да се промени политиката, да вкараме експертиза с анализи, ако това нещо не се случи, ще загубим плодовете и зеленчуците, животновъдството, хранителния си суверенитет", категоричен е Цветанов.

Коментари Напиши коментар

26

Повече укрофураж

преди 1 седмица

По-малко пенсионери мрънкащи за наща държава! ЕТО ВИ ИСТИНАТА ЗА В БЪДЕЩЕ!!!

25

Лъжат!!!

преди 1 седмица

България има предостатъчно зърно за да ни храни!!!ВЪПРОСА Е КЪДЕ СЕ ИЗНАСЯ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ УКРАИНСКИЯ ФУРАЖ,КОЙТО НИКОЙ ДРУГ НЕ ИСКА????АЗ НЕ ВИ ВЯРВАМ И ЩЕ ДОКАЖА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД КАКВО ЯДЕ ИМА НЕЗАВИСИМИ ЛАБОРАТОРИИ И ЩЕ РАЗХВЪРЛЯМ МЪРШИТЕ ОТ БАБХ!!!

24

=

преди 1 седмица

Тези далавераджии ни били хранили. Хайде бе. Те произвеждат зърно и то фуражно и го продават,главно в чужбина.Месото, плодовете и зеленчуците са 90 % внос. Млякото и млечните продукти са основно от вносно сухо мляко и всевъзможни заместители.Сиренето и кашкавал са алхимия и нямат нищо общо с стандарта.колбасите са почти та 100% куча радост също менте.А ние плащаме с истински пари