Снимка: архив, БГНЕС

Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа днес, за да бъдат изпълнени исканията им.

В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове, а не от сутринта.

Още по темата
Това обявиха снощи от инициативния комитет на протестиращите, предаде БНР.

Протестиращите земеделски производители може и да не блокират центъра на София днес, ако правителството изпълни исканията им в срок до 15:00 часа следобед. Тази заявка дадоха в понеделник вечерта Илия Проданов и Симеон Караколев от инициативния комитет на протеста. По думите им през деня няма да има тежка техника на жълтите павета заради протеста на синдикатите, който започва на обяд.

Трактори, автобуси и автомобили на протестиращи от цялата страна ще се събират от снощи и днес ще престояват на входа на София, на „Ботевградско шосе“, но без да блокират движението, обясниха от инициативния комитет.

Цяла нощ тежка техника пътува към столицата. Очаква се около 600 трактора да пристигнат от цялата страна. Сборният им пункт е на "Ботеградско шосе" при Долни Богров, където ще се проведе недоволството днес.

Симеон Караколев от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите: "Ще очакваме наистина премиерът академик Денков да излезе с евентуално удовлетворяване на нашите искания".

Земеделските производители ще съгласуват протестните си действия в Столичната община тази сутрин, а ако не бъдат изпълнени исканията им, блокада на жълтите павета ще има най-рано във вторник вечерта.

От инициативния комитет заявиха, че исканията са на целия бранш, а не само на зърнопроизводителите.  

Протестиращите земеделци настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед.

Искат също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.

Проданов каза, че най-вероятно протестът на земеделските производители пред Народното събрание ще бъде в сряда.
 

Коментари Напиши коментар

334

ДонДон

преди 1 седмица

До Анонимен "зърно на Русия и Украйна Е ГЕННО МОДИФИЦИРАНО"За качествения контрол на внос на храни има специални служби по границите. Те трябва стриктно да контролират вноса от всякъде (извън ЕС). Тази сутри Левон Харпацумян вметна, че често е ходил в Киев (и аз съм ходил веднъж) и там хляба е чувствително по добър от този, който ядем у нас, а там го правят с украинско зърно, не с европейско!

333

Анонимен

преди 1 седмица

Тероро - теруреро, теруреро! Сглобки, фенки, опорки - на зелено, на зелено! Шмъркам бяло, нямам кинти - теруреро, теруреро! Дай ми Денков, искам дупи - за тероро, теруреро!

332

Хахо

преди 1 седмица

Цялата дандания е била за пари!Зърнарите клекнаха след като ги прелъстиха с обещания и накрая пак ще ги измамят