Родители организират протест този следобед срещу недостига на места в държавни детски градини и ясли в столицата. Те ще изразят своето недоволство пред сградата на Столичната община, като основният призив е "Равни права за всички деца!" Има ли решение този дългогодишен проблем, който всяка години ескалира по това време?

"Моите притеснения са, че има дискриминация спрямо деца, на фона на други. Половината са приети, останалите - не са. Вместо да има подобрение на казуса, той се задълбочава с всяка изминала година. Държавата трябва да е майка за всички, а не мащеха за неприетите деца", коментира организаторът на протеста Красимира Пенчева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Родителите настояват за строеж на сгради за децата, които в реален срок да бъдат завършени, както и за подобряване на условията в градините. Освен това те искат и материалното възнаграждение на учители и персонал да бъде адекватно.

"Също така трябва да има компенсации за неприетите, не по дискриминиращи критерии, както е в момента", катигорична е Пенчева.

По данни на общината 21 детски градини се строят в момента.

"Това, което сега се казва, от тези 20 градини половината се ремонтират, а не са нови. Част от тези, които се строят, са отлагани от предишни години и всяка година се докладва, че се строят 20 градини, за 10 г. трябваше да има 200 нови или 40 000 деца в тях. Резултат няма", коментира председателят на Дискусионен клуб за социална местна политика Николай Белалов  пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е започнал, когато са били раздадени 50 градини, а раждаемостта се увеличи.

"30 градини биха поели неприетите деца. Могат да бъдат изградени за 2 г. и да решат проблема. Пак ще има недостиг, няма всяко дете да е прието в градината срещу блока, ще се наложи да отиде на 2-3 км, но и общината не може да стои до всеки блок градина", добави Белалов.

Около 10 000 деца остават извън държавните градини в София. А много малка част от тях получават компенсацията в размер на 372 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase