Снимка: БГНЕС

Социалната пенсия за старост да стане 276,64 лв. от 1 юли. Това е заложено в проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия, публикуван за обществено обсъждане.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен със същия процент - 12 на сто, което ще доведе до увеличение на пенсията от 247 лв. на 276,64 лв. месечно, считано от 1 юли 2023 г. 

Срокът за обществени консултации е до 16 юни. 

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

В чл. 100 от КСО е установен начинът за повишаване на размерите на отпуснатите пенсии за трудова дейност. На основание цитираната разпоредба размерът на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 г., се увеличава от 1 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната година. През 2022 г. средният осигурителен доход за страната е нараснал с 11 на сто, а по данни на НСИ, хармонизираният индекс на потребителските цени е 13 на сто. Така процентът, определен по реда на чл. 100 от КСО, възлиза на 12 на сто, се посочва в доклада на социалния министър.

През 2022 г. средният осигурителен доход за страната е нараснал с 11 на сто, а по данни на НСИ, хармонизираният индекс на потребителските цени е 13 на сто. Така процентът, определен по реда на чл. 100 от КСО, възлиза на 12 на сто, се посочва в доклада на социалния министър.

 

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 11 При 15 год. трудов стаж се получава 1/2 минимална пенсия, а не социална пенсия. Социалната пенсия е друго.

35

Анонимен

преди 3 месеца

До зайкова 39 То и в ЕС има някакъв разумен минимум за получаване на базова пенсия. Не изискват 35-40 год. стаж за базова пенсия. Май само възраст изискват и 10-15 год. стаж. Имам предвид най- ниската пенсия. Който иска хубави пари на старини, той трупа дълъг стаж. Трябва да се премахне изискването за дълъг стаж в Бг, за да се получава минимална пенсия. Подчертавам- минимална пенсия. Хората вече трудно събират нужните години.

34

така е за жалост!

преди 3 месеца

До Анонимен"""Слагат парите в казана,и с един и същи черпак раздават на всички нуждаещи се.Дори по времето на соца нямаше уравниловка,а това което си допринесъл в системата.Отвратително е да те ощетяват и да обясняват,че нещата щели да се оправят.А нямаме време за чакане.Социални пенсии-към социалните.Разбираемо е,и логично.