Снимка: БЛС

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване на нов тригодишен рамков договор със здравната каса (НЗОК) при определени параметри. Това решиха делегатите на 75-ия извънреден събор на съсловната организация, който се проведе в София.

Решението бе прието с 226  гласа „за“, 31 „против“ и 8 „въздържал се“, съобщиха от БЛС.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са:

Да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място своя мобилен телефонен номер, но ще трябва да има посочен актуален такъв на лекарската практика.

Друг параметър ще са санкциите за лекарите. Те няма да се натрупват при едни и същи нарушения - при първо нарушения се планира методическа подкрепа от НЗОК, а не глоба.

Болниците пък ще могат да прехвърлят до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип, когато за другата има чакащи пациенти, а няма свободни места. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като  изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на Събора на БЛС бяха информирани за постигнатата принципна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

Какви ще бъдат цените на медицинските дейности и в какви обеми лекарите и лечебните заведения ще ги предоставят на здравноосигурените хора, ще се договаря между БЛС и НЗОК след приемането на новия бюджет на здравния фонд.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase