Снимка БГНЕС

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства за здравето в световен план и е сред водещите причини за инвалидност и смърт – 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г.

Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

Това стана ясно по време на международна конференция в София „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване на вредата от рисковите фактори“, съобщава skener.news.

"Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване – бичът на нашето съвремие и предвестник на над 230 заболявания. Но една трета от хората изобщо не осъзнават, че имат такъв проблем“, алармира проф. Цветалина Танкова, заместник-ректор и ръководител на Катедра по ендокринология към МУ-София и началник на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". По думите й само 5 % намаление на теглото сваля кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без лекарства.

"В националните политики за превенция на здравето най-висок приоритет трябва да бъде поддържането на нормално тегло", посочи д-р Естер Халми, президент на Унгарското дружество за изучаване на затлъстяването и допълни, че затлъстяването причинява редица болести и води до лошо качество и по-кратък живот.

Проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, увери, че се взимат мерки за повишаване нивата на информираност и за насърчаване на здравословното хранене още от детските градини и училищата.

"Колкото по-ниска преработка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е съдържанието на вредни вещества, толкова по-нисък е рискът за здравето", посъветва пък проф. Милена Георгиева, молекулярен биолог и епигенетик в БАН. 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 месеца

Не гледам кой какви *** хвърля! За всичко си имам място. Както и за всичко си има хора!

23

Котка

преди 3 месеца

До Iordan Ivanov Така ще е, докато си изхвърляте по кофите токсичните отпадъци. Който никога не е изхвърлял батерия с битовия *** може да се обажда, другите - не! И да бяха само батериите...

22

Анонимен

преди 3 месеца

Ха-ха. Да очакваме ли същите картинки върху опаковки на храни, каквито и на цигарите? Щом 1/3 от набелязаните за затлъстели хора не усещат, че имат такъв проблем, какво значи? Значи, че се чувстват добре, и са готови за Ковид-24. Хи-хи.