Снимка БГНЕС

Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите от началото на войната са засечени при проверки на МВР. Понякога се касае за няколко хотела, където се повтаря името на един и същи човек.

Това обяви вицепремиерът и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев по време на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос на Ангел Георгиев от "Възраждане". Той разказа, че е имало редица пропуски по осъществяването на контрол в този процес.

Стига се до парадокса в хотели с пълен капацитет да бъдат настанени 1,5 пъти повече лица. Има настанени деца, които не са се родили към този момент. Има и лица, които не са минавали границата, разказа Демерджиев.

Разграничихме бежанците от туристите и тогава броят на тези, които трябва да получават закрила, рязко намаля, допълни МВР шефът. При първата проверка по хотелите установили 3000 по-малко настанени.

Трябва да се установи дали в тези процеси са участвали само хотелиери. Има данни и за сътрудничество с украинци с цел бежански туризъм. Трябва да се установи дали са замесени и държавни служители, каза още вътрешният министър.

Данните са плод на 2 работни групи съвместно с министерството на туризма, обясни Демерджиев.

Това, което направи редовното правителство, бе да предотвратим една хуманитарна криза, обясни Калина Константина от ПП-ДБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase