Снимка БГНЕС

Става пълно разбъркване на политическата структура в страната ни.

Това коментира пред БНР социологът Васил Тончев

„Двете най-подкрепяни партии, които бяха твърди опоненти, вървят към това да направят общо правителство. Макар тази връзка да изглежда по сметка в момента, има перспективи да се превърне в една много по-трайна любов. Те успяха да настроят всички срещу себе си. Здравият разум ги води към това да съставят кабинет, иначе всичко ще е напразно и електоралните загуби, които ще понесат, са много сериозни. Бъдещето е на базата на общите ценности и геополитическа обстановка, която ги кара да изпълнят приоритетите си, за да да се задържат на политическата сцена“

Двете формации би трябвало да преодолеят всички пречки, смята социологът.

„Най-голямата е присъствието на Асен Василев в един такъв кабинет. Неестествено е лидерът на една от партиите да бъде финансов министър. Той ще е скрит премиер, който ще наруши равновесието в коалицията“.

Освобождава се поле за нови субекти, които да бъдат опозиция на това, което в момента се образува между ПП-ДБ и ГЕРБ, посочи още Тончев.

„Виждаме как ГЕРБ напуска центристкия модел и отива в дясно-център. В дългосрочен план вървим към изграждане на една по-нормална политическа структура“.

Като фаворит за попълване на това политическо пространство, социологът посочи президента и евентуална формация, която може да възникне под неговата опека в ляво-център.

„Когато инсталира във властта Кирил Петков и Асен Василев, президентът направи неуспешен опит. Сега е много предпазлив. Но мисля, че там се конструират хора и активи, които да могат след това да излязат на този политически терен“.  

Още по темата

Тончев коментира и действията на Прокуратурата.

„Тя се намеси много директно в политическите процеси – нещо, което е абсурдно за страна с демократично управление.  Но има разделение в нейния лагер. Прокуратурата не може и не бива да бъде да бъде самостоятелен играч на политическата сцена. За известно време ще играе тази роля, но този въпрос бързо ще се реши на основата на това какво мнозинство ще бъде изградено във ВСС. Надявам се скоро Прокуратурата да влезе в ролята, която й е отредена -  да пази законите, а не да се бърка в политиката“.

Социологът прогнозира, че ГЕРБ няма да може да запази позициите си в местната власт такива, каквито са в момента.

„Ще има сериозно преразпределение и по-голямо раздробяване,  повече играчи ще се намесят. Мажоритарният елемент ще бъде важен“.

Социологът напомни, че на този етап всички наливат вода в мелницата на  „Възраждане“.

„Колкото по-разбъркана е политическата структура, толкова по-добре е за един антисистемен играч“.

Най-сериозна линия на конфронтация социологът вижда между ДПС и ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase