Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 2000 служители на НОИ излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те настояват възнагражденията им да се увеличат с 30%. За да стане това възможно, е необходимо да има редовен бюджет, изчислено е, че са необходими 30 млн. лв.

"Има как. Въпрос на разчети и приемане на бюджет е. За приемането му настояваме още от миналата година - да започне да се готви и да бъде приет от месец януари, но това не се случи, затова сме в такава патова ситуация. Проблеми има не само в държавната администрация, но и в редица сектори, които са на бюджетна издръжка, опасявам се, че ще последват стачни действия и в други сектори, които ще създадат огромно напрежение в обществото", каза председателят на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова в студиото на "България сутрин".

"Средствата могат да бъдат взети с приемането на новия бюджет, в него със сигурност има буфери, второ нашето предложение е да се преразгледа данъчната политика", подчерта тя.

Ако няма средства за исканото 30% увеличение, работниците и служителите са готови на безсрочна ефективна стачка, те може да не изпълняват своите задължения с всички включени рискове от това - спиране на работа, спиране на изплащане на пенсии, майчинство.

"Когато процедурата за стачни действия стартира, тя винаги минава през тази едночасова предупредителна стачка, оттам нататък хората показват, че тяхната чаша вече е преляла и че няма да търпят подигравка с техния труд. Не мислете, че те стачкуват, за да разнообразят сивото си ежедневие, а защото са изчерпали всички останали механизми", обясни Атанасова.

Още по темата

"Очаква се да има редовно правителство, което трябва веднага да се заеме с ремонта на бюджет, очакваме до средата на юни да имаме яснота. В цялата държавна администрации зрее напрежение заради замразяване на доходите през последните няколко години. Средата на месеца мисля, че е разумен срок, в който трябва да знаем какво решение ще вземат онези 240", категорична е тя.

По нейни думи е много трудно да се води диалог с работодатели в държавната администрация, за които се знае, че нямат въпросните средства. "Дори и управителят на НОИ да иска и да смята за справедливо да направи увеличение на заплатите, той просто е с вързани ръце с оглед липсата на бюджет. Ние се въртим в един омагьосан кръг", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Именно защото си даваме сметка, че управителят на НОИ сам по себе си не може да удовлетвори тези искания, те са изпратени и до Министерството на финансите и до МС. Очаквахме в проекта на бюджета да бъдат заложени въпросните средства, от началото на годината артикулираме и в публичното пространство и с официални писма, че има проблем", обясни Атанасова.

"Около 50% от бюджета на НОИ идва от държавния бюджет. НОИ се финансира отдавна през данъците, които аз и вие плащаме. През миналата година при актуализацията имаше някакво увеличение, но то беше крайно недостатъчно. Комулативно от 2021 до 2023 има заплати, които общо са увеличени с 4%. За две години и половина 4% увеличение няма как да бъде удовлетворително", призна тя.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 седмица

Браво на хората, които искат заплащане за труда си! Борете се до дупка! България е крайно време да вдига заплати! Когато минималната стане 1000 евро, тогава може да се спре, но дотогава само стачки! Не може цените да са европейски, а заплатите африкански!

47

Анонимен

преди 1 седмица

Типични нагли и *** простаци,които се смятат за началници! Такава простотия и желание да прекараш някого, която са си втълпили и вече я смятат за начин за общуване с клиенти, никъде другаде не можеш да видиш в толкова уродлив вид. Да вървят на майната си и да не се връщат! Ще се намерят нови да ги заместят и дай боже да се държат по-дружелюбно и отзивчиво. И какъв "институт" са те - най-обикновени чиновници!

46

Анонимен

преди 1 седмица

По моите наблюдения в частния сектор са клатят краката и работят изключително некачествено, докато в обществения сектор се спукват от работа и даже не помислят да работят некачествено.