Снимка: Bulgaria ON AIR

Нестандартно и безпрецедентно решение - двете враждуващи политически формации се обединиха за общо правителство с ротационен министър-председател.

"Политиката е въпрос на компромиси и въображение. И двете формации демонстрираха огромни компромиси, а откъм въображение надминаха всякакви очаквания. Може би заради цялостната криза в държавата имаме нужда от точно такива решения", каза журналистът Валентина Войкова в "България сутрин".

Още по темата

Според политолога Светлин Танев и двете страни направиха компромиси и жертви, които могат да имат електорално отражение. "Тежестта върху "Продължаваме промяната - Демократична България" е малко по-голяма, отколкото върху ГЕРБ. Единственият изход на това НС е да се състави правителство. Вторият мандат беше единствената възможна опция да се направи кабинет. Компромисът при него е по-малък", коментира той.

"Важно е да се види как ще се възприеме от избирателите им. Едните са непримиримите, които искат предсрочни избори и другите, които са съгласни за възможност за кабинет, за да може страната да се стабилизира", каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Добромир Живков предизвикателството е много сериозно в двете формации. "Господин Борисов през годините е успял да изгради политическите и ръководни умения, за да може да води партията и нейните симпатизанти в определени посоки. ГЕРБ също не е монолитна, консолидирана сила, там също има течения и не малко функционери на високи нива, които не са щастливи от сегашното развитие на ситуацията, ГЕРБ, обаче, не показва по никакъв начин възможност за такова вътрешно разцепление. При другата коалиция нещата са по-комплексни, там вероятно ще се стигне до момент, в който да се говори на техните избиратели", смята той.

Относно номинациите за премиер Валентина Войкова коментира: "Като психопрофили ми се виждат сходни, те са с добра визия. От една страна говорим за 9-месечен кабинет на Денков, от друга страна 9-месечно управление на Габриел. В единия кабинет ще се случат местните избори, в другия европейските. Хоризонтът е 18 месеца, защото това са срокове, които са свързани с еврозоната и Шенген. Ако тази комбинация сработи, предстои им много работа, сами се обричат на съвместно съжителство, от друга страна ще се контролират взаимно, което е позитивно".

"Ако правителството успее, може да продължи в по-дълъг срок, в който да си взаимодействат двете политически формации. В момента с кризата в съдебната система и прокуратурата се оставя един прозорец на възможностите, който "Продължаваме промяната - Демократична България" не искат да го изпуснат, за да могат да са част от възможни промени", каза политологът Светлин Танев.

"Очаквам експертен профил на този кабинет без фигури на тясно партийни фигури", заяви Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase